« Terug naar overzicht

"België, straf watersportland met nieuwe Wereldkampioene!"

Antwerpen - 16/09/2019 - Watersportminnend België moest dit weekend zijn aandacht danig verspreiden. Een overvol programma met medailles en schitterende resultaten. In Frankrijk (Vichy) was er het WK racing dat na 3 manches zaterdag afsloot met de finale race. In het Duitse Beckum gingen onze youngsters het water op voor het EK cable wakeboard/wakeskate. En in eigen land zagen we het Belgisch kampioenschap wakeboard boot en 2 wedstrijden figuren in de klassieke discipline.

Wereldkampioenschap waterski racing 2019

De verwachtingen waren bij aanvang hoog gespannen. Nu het WK immers zo dichtbij werd georganiseerd was het volledige Team Belgium gebrand om een knalprestatie neer te zetten. En of, ze hielden meer dan woord.

Dankzij de 15 individuele (3x goud, 2x zilver, 10x brons) medailles, gespreid over de 4 manches en het eindklassement, moesten we toch nipt Australië laten voorgaan in de eindstand. Geen schaamrood hiervoor want immers een land waar vele teams op professionele basis hun sport kunnen beoefenen.

Zonder andere prestaties te onderwaarderen, was het natuurlijk de gouden medaille van Sylvia D. op het eindpodium die het meest tot de verbeelding spreekt. Sylvia skiet voor Viersel Waterski Club, bij de dames in de Formule 2 (max. 300 PK) klasse. Meer dan terecht goud, na 3 medailles (2x goud, 1x zilver) over de 4 manches binnengerijfd te hebben. Een resultaat waar de Australische dames zich waarschijnlijk niet aan verwacht hadden. Na hen, plaats 2 tot en met 4, vinden we Demi F., voor de Beringen Waterski en Sportclub als 5e terug in de eindstand. Ook zij mocht tijdens de eerste manche het podium (brons) op.

Ladies first, onze dames deden het goed. Dames Open, Formule 1 (max. 9.420 cc) zoals het beter in de mond ligt. Vicky L. van de Viersel Waterski Club, mocht ook het eindpodium op om haar bronzen medaille in ontvangst te nemen. Een logisch gevolg van haar prestaties, waarbij Vicky enkel tijdens de eerste manche niet op het podium te vinden was, 4e. Daarna was er zilver en 2x brons.

Maar ook bij de "Men Open" lieten onze landgenoten zich opmerken. Steven V., van Costa Zela uit Zele, 4e op het vorige WK, was er op gebrand om beter te doen. Steven moest echter landgenoot, Tim L., van de Royal Hasselt Yachting Club, laten voorgaan. Tim kreeg de 3e Belgische medaille, een bronzen, om op 1 van de eindpodiums. Maar zeker niet getreurd voor Steven. Hij werd immers verkozen tot "International World Waterski Racer 2018".

Bij de jongsten, junior boys & girls, was het optornen tegen het overzees geweld (USA & AUS). Onze benjamins lieten zich niet onbetuigd en lieten het beste verhopen voor de toekomst:

De "broederstrijd", tussen Frédéric & Alexander D., beide Viersel Waterski Club, in de heren Formule 2 werd, beslecht in het voordeel van Frédéric. Hij werd maar liefst 3x 5e, wat hem ongetwijfeld geprikkeld heeft tijdens de laatste manche. Welverdiend mocht hij het podium op om opnieuw een medaille (brons) in ontvangst te nemen voor België. Broer Alexander sloot dit WK af als 8e.

Finaal kunnen we nog meegeven dat onze landgenote, Vera V. (Viersel Waterski Club), als internationaal voorzitster werd benoemd van de racing afdeling.

De volledige uitslagen (manches - eindstand - landenklassement) op onze website.

EK cable wakeboard/wakeskate

Ook hier liet Team Belgium, of zeggen we beter Team Lakeside Paradise, zich niet onbetuigd. Met een quasi volledige delegatie, die ervaring opdeed, tijdens hun eerste internationaal kampioenschap, was het uitkijken naar welk spektakel zij op het water brachten.

Voor de goede verstaander, deze discipline is, kort door de bocht omschreven, te vergelijken met een sleeplift op een skipiste. Op het water trekt een kabel, die boven je hangt, je voort (meestal tussen 5 masten).

De competitie bestaat er in om op je wakeboard (vaste bindingen) of wakeskate (los met voeten op de plank) de coolste tricks te maken. Op het water, obstakels of in de lucht.

Hofleverancier van de Belgische delegatie was Waterski Vlaanderen’s eerst (2012) aangesloten kabelbaan, Lakeside Paradise uit Knokke – Heist. Team Belgium = Team Lakeside, er werden maar liefst 8 riders afgevaardigd.

De prestatie die er uitspringt kwam van "men on fire", bij de U15 boys, Louis E., hij staat/stond °18 op internationale ranking, °2 nationaal. In de discipline wakeboard kon hij het podium aanraken, maar moest met 1 punt nipt de duimen leggen voor een Hongaar, en werd 4e. Erg jammer, maar zeker niet getreurd. Louis zat in de goede flow en herhaalde zijn prestatie. Dit keer op z'n wakeskate. Ja u leest het goed, opnieuw een 4e plek voor deze nieuwkomer op internationaal niveau.

Verder bij de U15 boys (wakeboard), zagen we 4 landgenoten stranden in de LCQ's (last chance to qualify), op weg naar de halve finales. Noah F., °25 op de internationale ranking & °3 nationaal, werd 5e in zijn LCQ. Ike V. , °1 op de internationale ranking & °2 nationaal (U11 mini boys), ook Belgisch kampioen 2018, zat in dezelfde LCQ als Louis en werd 4e. Ook werden Sasha D. & Casper V. (°3 internationaal / °1 nationaal, °31 internationaal ranking & °1 nationaal (open men)) ingedeeld in dezelfde LCQ. Casper kon jammergenoeg niet doorstoten naar de halve finale. Hij werd 2e en enkel de winnaar stootte door. Sasha (°39 internationaal, °5 nationaal &. Belgisch kampioen 2018) eindigde 3e, net na Casper.

Jammergenoegd waren de LCQ's ook het eindstation voor onze U19 riders bij het wakeboarden:

  • Pauline A. => °50 op internationale ranking, °1 nationaal & Belgisch kampioen 2018, werd 2e in haar heat. Enkel °1 mocht door naar de finale.
  • Rolf D. => °54 op internationale ranking, °1 nationaal & Belgisch kampioen 2018, werd 6e.
  • Jay M. => °78 op internationale ranking, °3 nationaal, werd 3e in zijn heat. Ook hier pech want de 2 eerste gingen naar de kwartfinale.

en het wakeskaten.

Noah F. => °41 op internationale ranking & °1 nationaal (open men) & Casper V. => °3 op internationale & nationale ranking (U15 boys), °9 internationale ranking & °1 nationaal (U19), °46 internationale ranking & °2 nationaal (open men), werden 4 en 5, waar enkel de eerste 2 naar de finale mochten. De finale waar Louis dus schitterde.

Deze jongeren zijn een ervaring rijker en hebben zich laten zien op het internationaal toneel. Smaakt ongetwijfeld naar meer, en wordt vervolgd.

Volledige uitslag op onze website.

Belgisch kampioenschap wakeboard boot

De kalendermaker had het niet makkelijk. Na 3x kende dit BK zijn finale stek. Aan de Waalse meren van L'eau d'heure (Cerfontaine - Froidchapelle) werd de strijd beslecht om wie zich 1 jaar lang 's lands beste wakeboard(st)er achter de boot mocht noemen. Alle gouden medailles, gingen terug naar Vlaanderen, uitgezonderd die bij het gezamenlijk klassement van de "Open women / junior girls/girls".

De titels waren dus voor:

Figurenweekend in Vlaanderen

Wie sierlijkheid op het water beaamt, wreef zich dit weekend in de handen. Met maar liefst 2 wedstrijden op het programma, was het smullen.

Zaterdag werd in Maaseik voor de eerste maal een wedstrijd gehouden. Deze bracht een mooi, en zelfs internationaal, deelnemersveld op de been. Tussen de skiërs uit Oostenrijk, Nederland & Denemarken was het uitkijken hoe onze landgenoten van de Mechelse Waterski Klub, VVW-Gierle, VVW-Integra, RYCSM, RNV & Herenlaak zelf, zich zouden opwerpen. Uiteindelijk was de helft van de medailles voor 1 van onze landgenoten. Volledige uitslag op onze website.

Op zondag trok het merendeel van de skiërs dan richting Gierle. Ditmaal voor de 3e stop van de Malibu Tricks Tour. Dit keer 4 van de 6 medailles voor een landgenoot. Volledige uitslag op onze website.
Finale manche, dit weekend, zaterdag 21/9 in Wépion. Dan is het uitkijken of "Europese gouden" Ibe B. & Sasha H., beiden van de Mechelse Waterski Klub, hun koppositie kunnen aanhouden in de tussenstand.

Foto racing © Marc Vermeiren

« Terug naar overzicht