Brevetten

Om kinderen te motiveren steeds een hoger niveau te behalen werd het brevettensysteem ontwikkeld. Er bestaan verschillende niveaus voor zowel waterski als wakeboard en dit zowel achter de boot als aan de kabel. Via deze brevetjes willen we de trainer erop attent maken dat hij er moet naar streven dat de leerling best een zo’n groot mogelijke basis legt, door zowel te leren waterskiën als wakeboarden. Hierdoor zal hij meer stabiliteit verkrijgen.

Deze brevetjes worden meestal afgenomen op sportkampen, maar brevettendagen kunnen ook door de club georganiseerd worden. De data hiervan zijn terug te vinden in onze kalender.

Om de kalender up to date te kunnen houden, moet het WSV-secretariaat steeds op de hoogte worden gebracht van de geplande brevettenactie.


Afname van de brevetten

De golven en wakes mogen enkel afgenomen worden door erkende trainers:

Stagementoren die de bijscholing "afname brevetten a.d.h.v. filmmateriaal" gevolgd hebben kunnen de brevetten individueel afnemen, indien ze beschikken over filmmateriaal dat voldoet aan de voorwaarden.


Na afname van de brevetten dient de trainer de evaluatieformulieren (boot/kabel) op te sturen naar het WSV-secretariaat (online evaluatieformulieren worden rechtstreeks verstuurd bij het indienen). De brevetten van de 1e en 2e golf/wake mag de trainer zelf uitschrijven, maar de brevetten van de 3e en 4e golf/wake worden pas erkend als zij voorzien zijn van een stempel van Waterski & Wakeboard Vlaanderen.

WSV zal het behaalde brevet aanduiden op de online ledenfiche van de skiër/rider. Dit kan ten alle tijde door het WSV-lid geraadpleegd worden via lid.waterski.be.


Beoordeling van de testen

De trainers moeten eenzelfde norm gebruiken bij de beoordeling van de testen. Dit verhoogt niet alleen de ernst van de proeven maar ook de waarde van de testen.

Elke skiër krijgt drie kansen, waarvan er maar twee mogen gebruikt worden voor hetzelfde onderdeel. Dit betekent dat de skiër een tweede kans krijgt indien hij valt in de eerste poging. De oefeningen moeten vlot na elkaar verlopen, zonder wachttijden, aarzelingen of het langdurig terugzoeken van het evenwicht.

Er mag echter wel wat ruimte gelaten worden voor kleine correcties tijdens het afleggen van de proef. Het is aan de afnemer om te bepalen hoever hij/zij daarin gaat.

Bij een tweede mislukking kan de kandidaat diezelfde dag geen nieuwe poging ondernemen.


Toelatingsproef initiator waterski

Vooraleer deel te nemen aan het praktijkexamen moeten de cursisten in het bezit zijn van de nodige brevetten. Ga je verder met de opleiding kabel, dan moet je de skis en wakes aan de kabel behalen, ga je verder met boot, dan moet je de golven en wakes achter de boot behalen. Door deze uitbreiding garanderen we een brede basisvorming van onze gediplomeerde trainers.