Leer waterskiën

Super, je bent op zoek om een initiatie waterski of wakeboard te volgen! Hier leggen we je graag uit wat de mogelijkheden zijn.

Waterski Vlaanderen richt -als federatie- zelf geen lessen of dergelijke in. Daarvoor neem je best contact op met een club. Met volgende tips kan je een club naar keuze zoeken en contacteren:

Je keuze maken (boot-kabel)

Eerst en vooral moet je een keuze maken om te waterskiën/wakeboarden achter de boot of aan de kabelbaan. Beide opties hebben voordelen.

Bij een initiatie met de boot heb je een 1 op 1 begeleiding met je trainer. Vaak wordt een boom naast de boot gehangen die je extra stabiliteit en opwaartse hulp geeft. Een initiatie aan de boot duurt gemiddeld 15 à 20 minuutjes, maar is heel intensief. Aan de boot heb je later vele disciplines die je kan beoefenen, denk maar aan slalom in de piste, wakeboarden over de hekgolven en nog zoveel meer.

images/discipline-wakeboard/2011-flanders-open-3.jpg

Bij een initiatie aan de kabel ben je in groep actief. Natuurlijk kan je ook individueel deelnemen, maar er zijn tegelijk meer skiërs en boarders op het water.
De trainer helpt je bij de start en geeft je instructies wat je verderop moet doen. Je bent langer actief, een sessie duurt gemiddeld 1,5u, waarbij je tijdens het terugwandelen na een valpartij en op de steiger kan uitrusten voor je volgende startpoging. Meestal start je met een kneeboard, waarna je naar keuze kan leren skiën of wakeboarden. Ben je wat meer gevorderd, dan ga je aan de vele obstakels van de kabelbaan jezelf kunnen uitleven.

Wil je in groep komen? Zowel bij een botenclub als aan de kabelbaan is dit mogelijk.

Bij een botenclub moet je rekenen aan gemiddeld 4 personen per boot per uur. Sommige clubs kunnen met meerdere boten tegelijk varen. De wachtenden kunnen soms meevaren in de boot, genieten van een drankje op het terras of genieten op de ligweide.Bij een kabelbaan kan je met groepen van 15 tot wel 25 deelnemers tegelijk terecht.

Een groot verschil tussen de clubs met een boot

Maar ook tussen de bootclubs is er een groot verschil:

Je merkt dat er heel veel verschillen zijn tussen onze clubs. Afhankelijk van je behoefte kan je daar naar vragen wanneer je een bepaalde club contacteert.

Bij de meeste clubs kan je terecht voor initiaties op afspraak, maar sommige clubs organiseren ook vaste initiatiedagen waarop u welkom bent. De kabelbanen werken steeds met een online reservatiesysteem.

Verloop van een initiatie

Opgelet, dit is een algemene voorstelling van hoe het er ideaal aan toe gaat. Elke club werkt anders, en deze info geeft dan ook geen garantie op de exacte werking in elke club.

1/ Voorstelling van het materiaal

Je hoeft zelf geen materiaal te voorzien. Onze clubs beschikken zelf over voldoende materiaal (lifesaver, ski’s, wakeboards,…) om je op weg te helpen. Sommige clubs hebben ook wetsuits, maar niet overal.

2/ Droogtraining

Vooraleer je in het water gaat krijgt je eerst een training op het droge. Alle stappen om recht te komen worden ingeoefend.

3/ Initiatie op het water

Achter de boot

Je start best aan de boom. Zo heb je persoonlijk contact met de trainer. Dit is vooral belangrijk in de beginsituatie, om een directe bijsturing mogelijk te maken. Ook de extra stabiliteit en opwaartse kracht zijn belangrijke pluspunten van de boom.

Vervolgens kan je leren starten aan het korte touw. Dit is een touw met hendel van ongeveer een meter lang, dat aan het einde van de boom wordt vastgemaakt.

Indien je eerst hebt leren skiën aan de boom en het korte touw, zal je meestal snel succes boeken aan de lange touw.

Als je geen gebruik hebt kunnen maken van de boom, ben je meer aangewezen op de tips die je hebt geleerd tijdens de droogtraining. De trainer zal je vanuit de boot instructies geven (a.d.h.v. gebaren) om de juiste techniek onder de knie te krijgen.

Aan de kabel

Bij aankomst aan de kabelbaan kan je soms naar een video kijken waar wordt uitgelegd wat de belangrijkste technieken en aandachtspunten zijn. Op de steiger zal de baandraaier je ook helpen bij de start en extra uitleg kunnen geven. In de ideale situatie, en zeker vaak bij kinderen, voorzien ze een extra trainer die de skiërs in het oog kan houden en kan bijsturen over wat er al dan niet anders moet.

De meeste kabelbanen beschikken over een 2.0 baan. Dankzij dit systeem met 2 masten kunnen ze de startsnelheid lager zetten en je beter individueel begeleiden.

Vervolgens ga je naar de grote kabelbaan. Daar zal vaak met een kneeboard gestart worden. Dat geeft immers het meest kans op succes en vergroot het plezier. Daarna kan je naar keuze met ski’s of een wakeboard proberen je eerste rondje te maken. De vreugdekreet als je de eerste keer terug langs het startponton passeert na een geslaagd rondje horen er absoluut bij!