Wat is racing?

Bij de discipline racing gaat het natuurlijk in de eerste plaats over snelheid, maar ook behendigheid en samenwerking in teamverband zijn hier niet te onderschatten. Op één ski racen deze snelheidsfanaten tegen duizelingwekkende snelheden over het water. Een raceteam bestaat uit een skiër, een piloot, een co-piloot en natuurlijk een supersnelle raceboot. 

Er zijn verschillende soorten races. Hier in Europa en op wereldkampioenschappen leggen racers verschillende rondes (van ongeveer 5 kilometer) af, waar tijd en plaats uiteindelijk de winnaar zal bepalen. Een race waarin men van punt A naar punt B skiet wordt nog vaak georganiseerd in de VS en Australië.

Gaande van 150 pk tot om en bij de 1500 pk, halen raceboten snelheden tot meer dan 190 km per uur. Als we weten dat er gemiddeld 30 boten samen varen en de golven op een kanaal weerkaatsen door de kanaalwanden, met een kolkende watermassa tot gevolg, is het niet moeilijk te begrijpen dat een race een heuse uitdaging is voor mens, machine en water. Dit alles geeft weer hoeveel uithouding en techniek een racer nodig heeft om mooie prestaties te kunnen neerzetten.

images/discipline-racing/rac-16a.jpg