« Terug naar overzicht

Voorbeschouwing WK waterski racing 2019

Voorbeschouwing WK waterski racing 2019

Het is al van 1979 geleden dat het eerste wereldkampioenschap waterski racing gehouden werd in Whitstable UK met enkel twee categorieën, Men Open en Women Open beter gekend als Formule 1. Wayne Ritchie en Bronwyn Wright van Australië werden de eerste wereldkampioenen. Maar de Australische suprematie moest in ‘81 ( Italië ) al plaats maken voor de Belg Danny Bertels en de Engelse Liz Hobbs. Bertels en Hobbs stunten ook in ’83 ( Australië ) en worden de eersten om twee maal wereldkampioen te zijn.

Op het WK van 1995 in België worden de categorieën Junior Boys en Junior Girls geïntroduceerd en wordt Danny Van De Ven 3de in F1 men. In 2001 gaan we voor het eerst naar de USA. In 2003 in Long Beach ( USA ) wordt de Formule 2 voor het eerst gevaren en België neemt direct de titel bij de mannen met wederom een Bertels, Dimitri Bertels in dit geval.Filip Vervecken haalt een verdienstelijke 3de plaats in F1 na wereldkampioen Marty Wells en 2de plaats Stephen Robertson.

Vicky Leysen bewijst haar kunnen in 2005 in het Engelse Hunstanton met een mooie 3de plaats bij de Junior Girls. 2009 hebben we onze vierde en vijfde Belgische wereldkampioenstitel, dit maal dankzij Jolien Borremans in Junior Girls en Steven Van Gaeveren in Formule 2. 2013, het WK is op Tenerife met sinds 34 jaar de eerste Belgische Chief-Judge, Peter Van Gastel. Bij de Junior Girls behaalt Hailey Van de Ven een mooie derde plaats.

Het vorige Wereldkampioenschap had plaats in Seattle USA met Vera Van Den Bossche als Chief Judge. Jury, logistieke en organisatorische ondersteuning is er van het begin al altijd geweest vanuit ons land. Maar wat kunnen we nu verwachten in Vichy Frankrijk in de tweede week van september?

Vrijdag 6 september begint het circus te draaien, aankomst deelnemers, boten, jury. Een eerste team-captains-meeting. Zaterdag bootcontrole (47 boten op de deelnemerslijst ). Officiële trainingen en daarna de gebruikelijke parade door de stad en ontvangst op het stadhuis van Vichy. Daar gebeurt de officiële opening van het kampioenschap door het afleggen van de eed door een Franse deelnemer en door een lid van de jury.

Zondag 8 september eerste “raceday” met enkele algemene verplichte controles van alle deelnemers en officials als opener. Om 11.00 uur de Ladies F1 & F2 gedurende 45 minuten + 1 ronde. 13 uur 30, start Junior Boys & Girls ( 30 min + 1 ronde ). Koningsklasse F1 en F2 Men om 16.00 uur ( 60 min + 1 ronde ). Raceday 2,3 en 4 respectievelijk op dinsdag, donderdag en zaterdag. Een harde week voor de atleten. Gedurende een volle week “alles geven” met telkens slechts 1 dag om te bekomen. “Only the strong survive!”

Maar er is een sterke vertegenwoordiging van België, het “commando” onder leiding van team-captain Dominique Gathy en team-manager Annelies Kenes, wordt bijgestaan door coach, trainer en kinesist Hans Van Alphen (topatleet en beste tienkamp-atleet die België tot nu kende ). Team Belgium staat scherp. Vermoedelijk de beste vertegenwoordiging die we tot nu afvaardigden. Maar wie zijn Belgian’s finest? Wie gaat er Belbeque maken van de rest?

In Junior Girls hebben we uit Viersel team “Cool Runnings” met Aurélie Spelter ( 3de plaats eurokids-B Europese kampioenschappen ). Junior Boys is dan een volledige bezetting met Europees kampioen Eurokids-B, Kobe Verbraecken met Team Black & White, Lenz Everaert met team Wet’n Wild ( 2de plaats eurokids-B E.K. ) en Yanick Fastré uit Beringen met team Black Jack.

In dames F1 treed team Diamond Bulls met Frank Meirsman op de voorgrond met Sarah Verbeeck die speciaal voor dit WK de overgang maakt van F2 naar F1. Vicky Leysen laat iedereen verbazen door te starten achter de Australische boot van regerend wereldkampioen F1 men Ben Gulley. In dames F2 zit heel wat potentieel, ondanks het wegvallen van Europese kampioene Thanée Ennekens na haar val in Race of Nations. Europese #2 Sylvia De Spiegeleire ( Chaos – Kamikaze ) zal strijden als een samoerai en Black Jack Demi Fobelets ( E.K. #3 ) gaat met haar mee maar zal haar vel duur verkopen.

In heren F2 zal de strijd uiterst spannend zijn tussen de broeders De Wachter. Alexander zal achter zijn vast team Renegate starten, maar Frédéric gaat achter Black Jack, nadat Marc Mossiat moest afhaken met dat team. Zal de rest van de wereld ze kunnen volgen? Of….

Men Open zoals het officieel heet, Formule 1 mannen dus, Steven Van Gaeveren werd 4de op het WK in Seattle. Dat was zonder zijn gebruikelijke Bernico-team. Maar Dave Vansteelant wil met team Diamond Bulls opnieuw bewijzen dat het EK 2014 geen verrassing was. Tim Lisens ( Axion ) is de man die roet in het eten wil gooien voor hen en de rest van de wereld.

“Team Belgium”, ik denk dat we tegen dan de naam wijzigen in “Commando Belgium” because “the World is not enough”. Go, we believe in you.

Blijf op de hoogte (nieuwtjes, uitslagen, ...) van deze wedstrijd via:

Met dank aan Urbain Fashion Willebroek voor de speciale outfit voor de Dames.

« Terug naar overzicht