Wat is G-waterski/wakeboard?


Voor de meeste personen met een beperking is het beleven van een waterski-initiatie fascinerend, daar zij het gevoel krijgen zelfstandig over het water te glijden. Zoals zovele sporten leert men dit met vallen en opstaan. Een ervaren en geduldige lesgever is dan ook wel een must. We raden elke G-sporter aan om te starten bij een club met ervaring met G-sporters of tijdens een initiatiedag specifiek voor hen ingericht.

Er bestaat veel specifiek materiaal voor de G-sporter, zie pagina materiaal.


Welke keuze maken? Veel mogelijkheden:

Waterskiën of wakeboarden geeft veel sportieve mogelijkheden voor personen met een fysieke of verstandelijke handicap. Afhankelijk van de interesse en van de mogelijkheden van de persoon kan er gekozen worden voor o.a. volgende mogelijkheden:

Keuze volgens het type club:

Boot:

zitski, waterski's, wakeboard, met andere hulpmiddelen zoals delgar sling, in een band, ... Bij een boot is er altijd een 1 op 1 begeleiding. Bij een val komt de boot direct terug naar de skiër.

Een belangrijk voordeel aan de boot is het gebruik van de boom: dat is een zijlingse bar naast de boot. Doordat men deze kan vasthouden geeft dit veel meer stabiliteit dan aan het lange touw. Na de boom kan men als tussenstap skiën aan het korte touw aan de boom, waarna de grote uitdaging aan de lange lijn achter de boot kan starten.


Kabelbaan:

seated wakeboard, waterski's, kneeboard, bodyboard, ...

Aan de kabelbaan zal men meestal eerst aan de 2.0 kabel leren starten. Dan is de start zachter. Aan de grote kabelbaan zal men tijdens een initiatie met een bootje de gevallen riders komen ophalen.

Maar omdat een beeld meer zegt dan 1000 woorden: zie hier een mooie reportage van VRT tijdens het sitwake kamp in Outsider cablepark in 2022.


Keuze i.f.v. de aard van de beperking

Betreffende de aard van de beperking kunnen we volgende ideeën aanreiken (al is elke persoon anders, en hoeft dit zeker geen bindende of beperkende lijst te zijn).

Twijfel je wat voor jou mogelijk is, neem contact op met de federatie zodat we naar je kunnen luisteren en samen bespreken wat de beste keuze zou zijn voor jou.