Zitski

Gebruik: boot

WSV heeft voor de initiatiedagen aan de boot meerdere zitski's ter beschikking.

De zitski is ongeveer 2m 25 lang en 30 à 40 cm breed, waarbij de voeten naast elkaar komen in de ‘toe plate’. Het stoeltje bestaat uit een metalen frame, met een zeildoek en verhoogde zijbeugels. Deze zeildoek kan geregeld worden zodanig dat de skiër hoger of lager kan plaatsnemen (hij zit dus niet op de plank zelf, maar in een zitje ongeveer 10 cm boven de plank). Dit zitje lijkt verkeerd op de ski te staan, namelijk de hoge kant naar voor en de lage kant naar achter. Hierdoor komt het zitvlak onder een schuine hoek omhoog en kan hij meer weerstand bieden aan de trekkracht van de boot.

Voor een skiër die zeer weinig of zelfs geen gevoel meer heeft in zijn onderlichaam is het niet evident om met de heup te werken. Alle sturing komt in de meeste gevallen vanuit de bovenrug of schouders. Wanneer het zitje niet voldoende rond zijn onderlichaam past zal ook de sturing, door zijn bovenlichaam, geen of weinig effect hebben op de ski.

Wanneer we een zitje bekijken van een gevorderde skiër zien we dat dit op alle mogelijke plaatsen, afhankelijk van persoon tot persoon, aangepast is met verdikkingen om zo vast mogelijk in zijn zitje te zitten.