Wat is kabelwakeboard?

Wakeboarden is ongetwijfeld een populaire sport en werd tot voor enkele beoefend achter een boot. Sinds het ontstaan van de kabelbanen is die populariteit alleen maar gestegen. Wakeboarden aan de kabel heeft vele gelijkenissen maar tegelijk ook vele verschillen met het wakeboarden achter de boot.

images/discipline-kabel-wakeboard/cab-11.jpg

Wat maakt de kabel zo ‘cool’?

Hoewel de tricks die achter de boot gedaan worden, meestal kunnen uitgevoerd worden aan de kabel, zijn de uitvoeringen toch net ‘iets’ anders. Enerzijds omdat de golf van de boot ontbreekt en er dus dient gesprongen te worden op basis van lijnspanning of met behulp van de vele obstakels. Anderzijds is het bevestigingspunt aan de kabel hoger dan achter de boot, waardoor de trekkracht naar boven toe is en je dus meer ‘lift’ krijgt. Dit bevordert uiteraard de hoogte van de sprongen.

images/discipline-kabel-wakeboard/cab-09.jpg

De obstakels – zoals kickers, sliders, boxen, enz. – bepalen mee het succes van de kabelbaan. Zij worden vooral gebruikt door gevorderde wakeboarders om er hun kunstjes op te laten zien.

Het wakeboarden aan de kabel is ook interessant als aanvulling voor kiteboarders, wanneer zij zonder wind niet terecht kunnen op zee, kunnen ze toch oefenen aan de kabel. Welliswaar met een wakeboard en niet hun eigen plank.