Wat is kabelskiën?

Zowel het klassiek skiën als het wakeboarden worden met hun onderliggende disciplines recreatief en competitief uitgevoerd aan de kabelbaan. De twee grote verschillen met het skiën achter een boot is dat de skiër geen hekgolf heeft, en dat de lijn van bovenaf komt in plaats van horizontaal zoals bij een boot. Dit kan zowel in het voordeel als in het nadeel zijn van de skiër.


Competitie waterski aan de kabel

Slalom

Ski technisch is het verschil tussen boot en kabel het grootst in de discipline slalom. Daarnaast is ook het wedstrijdverloop volledig anders. Terwijl een slalommer achter de boot zijn volledige parcours afrond tot hij een boei mist of valt, zal de slalommer aan de kabel pist per pist skiën. En dit tot een val of het missen van een boei. Zo wordt slalom aan de kabel een echte afvalrace.

Figuren

Bij het figuren kunnen de skiërs geen gebruik maken van de hekgolf, maar komt de lijn van boven waardoor ze zich soms nog kunnen rechthouden wanneer ze bijna vallen. Oefeningen waarbij de skiër over het touw moet stappen zijn dan weer moeilijker. De lengte van het touw wordt dus heel belangrijk bij figuren om gemakkelijker in de lucht te geraken.

Springen

De sprong over de schans van een kabelskiër is over het algemeen minder ver dan bij een klassiek skiër (toch springen topskiërs aan de kabel bijna even ver als achter de boot). Dit komt omdat de kabel niet accelereert in de vluchtfase. Omdat de trekkracht van bovenaf komt, wordt de landing dan weer gemakkelijker.