Historiek

Het ontstaan van het waterskiën/wakeboarden aan de kabel

De fanatieke waterskiër Bruno Rixen vroeg zich af waarom zijn geliefde sport niet populairder was. Een onderzoek leerde hem dat het enerzijds duur is, en anderzijds niet echt efficiënt, zo met één

persoon achter de boot. In 1961 richtte hij zijn bedrijf Rixen Seilbahnen op. Van 1960 tot 1964 is hij bezig geweest met het ontwerpen en testen van allerlei prototypes. De grootste belemmering was het creëren van een zachte start voor de skiër. Daarom dat Bruno Rixen het systeem heeft bedacht om de skiër niet onder de kabel te laten starten, maar opzij ervan, op een volle lijn-lengte naast de kabel. De meenemer aan de kabel klikt dan plots in, maar op die manier kan de skiër een zachte versnelling opbouwen tot hij onder de kabel op volle snelheid is gekomen. Deze oplossing die op het eerste zicht zo eenvoudig lijkt, was de belangrijkste innovatie om de kabelbanen te laten uitbouwen tot wat ze nu geworden zijn.

Van 1965 tot 1969 konden ze dan deze prototypes gaan uitwerken tot een haalbare en duurzame investering. De eerste prototypes hebben gedurende 2 jaar in Hamburg en daarna nog eens 2 jaar in de Baltische Zee proef gedraaid. De eerste commerciële kabelbaan werd uiteindelijk gebouwd in 1966 in Benidorm, Spanje. Ondertussen 40 jaar later en reeds meer dan 50.000 gedraaide uren, is deze kabelbaan nog steeds operationeel, ondanks de daar toch wel hardere condities (zout water, lang seizoen, enz.).

De technologie heeft natuurlijk niet stil gestaan. De basisprincipes zijn hetzelfde gebleven, maar de banen zijn geëvolueerd.

Er zijn ondertussen meer dan 230 Rixen-kabelbanen wereldwijd in 33 landen, en ze worden nog steeds aanzien als de meest betrouwbare systemen. Daarnaast zijn er ook verscheidene andere kabelbaan-installateurs bijgekomen zoals Alta, Sesitec, enz.

Sesitec werd in 1992 opgericht door Christian von Lerchenfeld, die eerder werkte voor Rixen-kabelbanen. In 1994 plaatste hij de eerste 2-pylonen baan in Duitsland (Oberschleißheim).

Deze banen staan meestal als vaste installatie naast de grote banen, of als tijdelijke opbouw op evenementen en op vijvers, zwembaden, kanalen, enz.

In 1970 werden in Duitsland de eerste competities op de kabelbanen georganiseerd. In 1978 heeft men een niet-officieel Europees kampioenschap ingericht, en het zou nog tot 1985 duren vooraleer het eerste officiële EK zou plaatsvinden. Het was ook dan dat kabelski voor het eerst werd opgenomen als officiële discipline binnen de grote waterski-familie. Pas in 1994 werd dan the World Cableski Council opgericht.

Tevens werd in de jaren 90 het wakeboarden zeer populair, en deze hebben dan ook snel hun weg gevonden naar de kabelbanen.

En in België?

In België heeft in 1975 reeds een kabelbaan gestaan. Bij de opstart van Walibi in 1975 was de teleski zoals ze het toen noemden, de hoofdattractie van het park. Uit plaatsgebrek is dit echter gedumpt om er meerdere andere attracties te kunnen plaatsen.

Pas in 2011 is er in Wallonië de Belgische primeur voor ‘The Spin’ in Froidchapelle aan de Lac de l’Eau d’Heures. In Vlaanderen is het Lakeside Paradise in Knokke-Heist die de spits mocht afbijten in 2012. Ze worden al snel gevolgd door Terhills Cablepark in Dilsen-Stokkem dat in 2013 zijn deuren opende. In 2014 volgt Goodlife Cablepark in Hoogstraten, ...