Coördinatie- & techniektraining op de trampoline

Een goede skitechniek is het resultaat van enerzijds een optimale ontwikkeling van de vier motorische basiseigenschappen (kracht, lenigheid, snelheid en uithouding) en een goede coördinatie anderzijds.

De trampoline is een fantastisch toestel om coördinatie te trainen. In de brochures "coördinatie- en techniektraining voor waterski" en "coördinatie- en techniektraining voor wakeboard" zullen we zowel de basissprongen als de disciplinespecifieke sprongen voor klassiek waterskiën en het wakeboarden toelichten.

Wetenschap heeft aangetoond dat coördinatie het best trainbaar is tussen 7 en 12 jaar. Gedurende deze periode worden 80% van de coördinatieve eigenschappen ontwikkeld. Vanaf 12 jaar is de ontwikkeling en de trainbaarheid van de coördinatie nog maar gering.

Wie op deze leeftijd de basisbewegingen en zelfs de skitechnische bewegingen heeft aangeleerd, zal later veel vlugger moeilijkere bewegingen kunnen uitvoeren op het water. Het meest voor de hand liggende voorbeeld is een flip in het klassiek skiën of wakeboarden. Maar zelden kan een jong kind dit al op het water. Daarentegen is het wel mogelijk om deze beweging op de trampoline te trainen.

Jaren later zal de skiër deze beweging dan ook gemakkelijker op het water kunnen aanleren.

Daarnaast heeft het trainen op de trampoline nog andere voordelen. Door de relatief lage belasting kan men meer sprongen uitvoeren tijdens één training. Ook qua kostprijs heeft een trampoline een enorm voordelig rendement. Het is immers stukken goedkoper om een trick eerst vaak op de trampoline te trainen en zo sneller resultaat te boeken op het water.

Tot slot kunnen we stellen dat het trainen op een trampoline zeer aantrekkelijk is. Vooral jongeren zullen niet van de trampoline af te houden zijn als deze in de club aanwezig is. Maar opgelet, veiligheid primeert!