« Terug naar overzicht

Blauwalgen in opmars: Vilvoorde en Izegem reeds getroffen

Blauwalgen in opmars: spijtig genoeg zijn ook dit jaar de cyanobacteriën terug in opmars, in de volksmond beter gekend als blauwalgen. Ondertussen zijn er reeds beperkingen in Izegem en in Vilvoorde.

Nieuw dit jaar is dat er niet onmiddellijk een breed verbod komt op de openbare waterwegen. Afgelopen winter is er overleg geweest tussen de waterwegbeheerders, WSV en de andere federaties, en er is een versoepeling afgesproken: Indien de verspreiding van de blauwalgen nog niet te groot is, komt er een verbod binnen de 100m van de drijflagen. Verderop mag dus wel nog gewaterskied worden.

Maar het is de gemeente die telkens per locatie exact omschrijft wat wel en niet mag. Na labo-analyse kan er immers alsnog een volledig verbod ingesteld worden. Goed nalezen dus!

Belangrijk om te weten: de grootste risico's met de drijflagen zijn dat deze ingeademd worden. Dus wanneer een boot met hoge snelheid erdoor vaart, worden de bacteriën de lucht in geworpen die de skiër erachter kan inademen. Het is dus echt aan te raden de richtlijnen te volgen en de 100m afstand t.o.v. de drijflagen te respecteren.

Een actueel overzicht vind je op https://www.vlaamsewaterweg.be/nieuws/blauwalgen-actueel

Daar vind je ook een link naar het politiebesluit, zodat je telkens de exacte beperkingen kan nalezen.

Heb je zelf ergens drijflagen op een openbare waterweg gezien en staan deze nog niet op deze lijst? Dan kan je deze melden via een nieuw opgericht meldpunt blauwalgen: https://www.vmm.be/contact/blauwalgen-melden


« Terug naar overzicht