Cannabis

Cannabis en de verwante stoffen zijn afkomstig van de Indiase hennepplant Cannabis Sativa. De gangbare manier van cannabisgebruik is roken, maar eten - in de vorm van spacecake - komt ook voor. Gebruikers ervaren cannabis als rustgevend, ontspannend en geestverruimend. Gebruikers kunnen tijd, ruimte, geluiden, geuren en kleuren intenser ervaren en voelen zich ‘high’.

Voordelen van cannabis voor sporters

Cannabis, en dan vooral marihuana en hasj, kan gebruikt worden om te ontspannen voor een wedstrijd. Vooral in sporten waarin je kalm moet blijven, zoals biljarten, darts en schieten, kan het gebruik van cannabis dus een voordeel zijn.

Het gebruik van cannabis werkt niet in elke sport prestatieverhogend, maar het wordt toch in alle sporten verboden omdat het in strijd is met de ‘spirit of sport’.

Negatieve bijwerkingen van cannabis

Er zijn ook negatieve bijwerkingen aan het gebruik van cannabis: verminderd concentratie- en reactievermogen, verhoogde bloeddruk, een verhoogde hartslag en een groter zelfvertrouwen, waardoor er een grotere kans is op het maken van inschattingsfouten.

Het langdurig gebruik van cannabis kan leiden tot vermindering van cognitieve vaardigheden, een verminderd geheugen en een hogere gevoeligheid voor psychosen.

.

Veel gestelde vragen over cannabinoïden

Waarom moet je opletten met cannabis?

Cannabisgebruik blijft lange tijd opspoorbaar in urine en bloed. Als je buiten wedstrijdverband cannabis gebruikt, dan kan het zijn dat het een hele tijd later bij een dopingcontrole in wedstrijdverband alsnog aan het licht komt. Let er dus mee op. Je zou de eerste sporter niet zijn die erdoor verrast wordt.

De werkzame stof, tetrahydrocannabinol (THC), is een vetachtige stof die zich gemakkelijk opstapelt in lichaamsvetten. Hoe veel THC er wordt opgestapeld, hangt af van de hoeveelheid, de frequentie en de sterkte van het gebruikte cannabisproduct.

THC komt langzaam vrij uit het lichaamsvet en kan daardoor nog lang aanwezig zijn in bloed en urine. Bij zwaar gebruik kan het zelfs meer dan een maand na gebruik teruggevonden worden. Bij lichamelijke inspanning komt de stof nog gemakkelijker vrij, omdat je tijdens inspanningen een beroep doet op je vetreserves. Zo wordt het risico op een positieve dopingtest nog groter.

Loop ik een risico als ik passief meerook?

In de wetenschappelijke literatuur vinden we daarover geen sluitend antwoord. Het is theoretisch mogelijk dat je een verhoogde concentratie THC in je urine krijgt als je passief meerookt, of de rook inademt van marihuanarokers naast je. In slechts een klein aantal gevallen leidt dat passief meeroken ook tot een positieve plas.