Doping

In het kader van een gezonde sportbeoefening is het uitermate belangrijk dat dit op een medisch verantwoorde manier gebeurt. Hier bundelen we de informatie van onze partners in deze strijd, met als uiteindelijk doel: een dopingvrije sportbeoefening.


NADO Vlaanderen

NADO Vlaanderen is de dienst van de Vlaamse overheid die instaat voor de preventie en de strijd inzake doping in de sport. De portaalpagina voor alle info/documentatie is dopingvrij.vlaanderen.Wil je weten of er een verboden stof (die op de WADA-lijst staat) in je geneesmiddel zit, check hier.
Moet je toch een verboden middel innemen, vraag dan tijdig een toestemming aan. Opgelet => Vanaf 01/01/2020 moeten minderjarige sporters een TTN (toestemming voor therapeutische noodzaak) bij een dopingtest kunnen voorleggen, bij gebruik van een geneesmiddel dat op de dopinglijst staat.

De strijd tegen dopingpraktijken is een gedeelde strijd. Daarom is er de mogelijkheid dat iedereen die rechtstreeks of onrechtstreeks in aanraking komt met doping, dat kan melden. Dit alles natuurlijk met het respecteren van de nodige rechten, maar ook het bewust zijn van plichten.

WADA

Het WADA (wereld anti-doping agentschap) is een organisatie (mede opgericht door het IOC) met verschillende taken rond dopingbestrijding.
Het staat in voor de promotie, coördinatie & monitoring van de strijd tegen doping in de sport wereldwijd. Wetenschappelijk onderzoek, opleiding, ontwikkeling van anti-doping instanties en monitoring van de Wereld Anti-Doping Code zijn de hoofdactiviteiten.

Op ADEL, WADA's platform dat opleidings- en leermogelijkheden biedt, kom je alles te weten over schone sport en antidoping. Het is er voor zowel atleet, coach, ouder, medische professional, ... .

IWWF

Op de website van IWWF (International Waterski & Wakeboard Federation) is ook de nodige info te vinden.
Richtlijnen voor de ouders kan je hier alvast terugvinden.