Verloop van een initiatiedag

Opgelet, dit is een algemene voorstelling van hoe het er ideaal aan toe gaat. Elke club werkt anders.


1/ Voorstelling van het materiaal

Je hoeft zelf geen materiaal te voorzien. Onze clubs beschikken zelf over voldoende materiaal (lifesaver, ski’s, wakeboards,…) om je op weg te helpen. Sommige clubs hebben ook wetsuits, maar niet overal.

Meer informatie over dit materiaal kan je hier terugvinden.


2/ Instructies

Om veilig te kunnen waterskiën moet er een goede communicatie te zijn tussen de skiër en de piloot en de trainer. Het is dan ook noodzakelijk dat er voor de start behoorlijke afspraken gemaakt worden. Deze communicatietekens zijn hier terug te vinden.


3/ Droogtraining

Bij een eerste initiatie worden alle stappen om recht te komen ingeoefend.

Een droogtraining geldt niet enkel voor een eerste initiatieles. Elke keer dat er iets nieuws wordt aangeleerd of dat je een beweging wil verbeteren is het interessant de juiste beweging eerst op het droge aan te leren. De verschillende tricks en de juiste slalomhouding worden aangeleerd op de steiger.


3/ Initiatie op het water

3.1/ Aan de boom

Je start best aan de boom. Zo heb je persoonlijk contact met de trainer. Dit is vooral belangrijk in de beginsituatie, om een directe bijsturing mogelijk te maken. Ook de extra stabiliteit en opwaartse kracht zijn belangrijke pluspunten van de boom.


3.2 Aan het korte touw

Vervolgens kan je leren starten aan het korte touw. Dit is een touw met hendel van ongeveer een meter lang, dat aan het einde van de boom wordt vastgemaakt. De hendel geeft nog voldoende steun, maar zal een beetje bewegen waardoor je je foutjes snel zal leren compenseren (alle eigenschappen van het starten komen hier aan bod).


3.3 Achter de boot

Indien je eerst hebt leren skiën aan de boom en het korte touw, zal je meestal snel succes boeken aan de lange touw.

Als je geen gebruik hebt kunnen maken van de boom, ben je meer aangewezen op de tips die je hebt geleerd tijdens de droogtraining. De trainer zal je vanuit de boot instructies geven (a.d.h.v. gebaren) om de juiste techniek onder de knie te krijgen.