Sportletsels

Sportbeoefening heeft veel voordelen, zowel fysiek als mentaal. Maar daarnaast is sport ook één van de belangrijkste oorzaken van letsels.

Hieronder kan je alvast enkele nuttige sites terugvinden:

Heb je toch een ongeval? HIER kan je alle informatie met betrekking tot onze verzekering terugvinden.


Wat te doen bij een hersenschudding?

Een hersenschudding mag nooit onderschat worden. Opnieuw gaan sporten zonder eerst volledig hersteld te zijn van een vorige hersenschudding vergroot de kans op nieuwe hersenschuddingen met groter risico op blijvende letsels. Een correcte herkenning en rust op gepaste tijden is dus heel belangrijk.

Omdat een hersenschudding niet altijd even herkenbaar is, geregeld voorvalt bij waterskiën/wakeboarden, en de gevolgen van een ongepaste behandeling ernstig kunnen zijn, heeft IWWF een richtlijn (ENG/NED) uitgeschreven.

Een beknopt overzichtelijk schema dat liefst direct ter beschikking moet zijn in de EHBO van de club, of zelfs in de boot of clublokaal, kan je hier downloaden. Dit helpt de keuze te maken om al dan niet door te verwijzen naar een arts of om de keuze te maken of er al dan niet kan verder gesport worden.


Sportletsels in cijfers

Onderzoek aan de VUB (2006) toont aan dat 53% van de registraties die binnenkwamen op spoedgevallendiensten in ziekenhuizen, het gevolg is van sport. Dit cijfer stijgt nog wanneer we gaan kijken naar sportletsels bij adolescenten.

Uit verzekeringsdata van Waterski & Wakeboard Vlaanderen (2009-2021) hebben we onderstaande gegevens teruggevonden in verband met sportletsels bij waterskiërs &/of wakeboarders.

1/ Welke lichaamsdelen zijn nu het vaakst geblesseerd?

2/ Welk soort letsels treden het vaakst op bij jonge waterskiërs en wakeboarders?

Vermits deze resultaten uit onze verzekeringsdata werden gehaald, gaat dit enkel over de acute letsels.
Overbelastingsletsels worden hier niet in rekening gebracht.