Zitbal

Zitballen bezorgen ons destabilisatie waardoor we in een oefening meer spieren gaan aanspreken. Daarbij geldt dat "Hoe meer lucht in de bal hoe instabieler de bal is”. Beginners doen er goed aan de bal niet te hard op te pompen. Heb je meer ervaring, doe er dan lucht bij.

De mate van stabiliteit kun je variëren door je standbenen dichter bij elkaar te zetten. Doe bijvoorbeeld een ‘side to shift’ terwijl je op een zitbal zit met de voeten 50 cm uit elkaar en vergelijk dat met de voeten vlak naast elkaar. Door de voeten naast elkaar te zetten, sta je minder stabiel en dus wordt de training moeilijker.

Naast de gewone zitbal, bestaat ook een grote bal met korrels in. Dat maakt dat:

Zitballen bestaan in verschillende groottes, te kiezen in functie van de lichaamslengte:

Lichaamslengte < 168 cm 168-188 cm > 188 cm
Doorsnede bal 55 cm 65 cm 75 cm

De juiste hoogte wordt zo gekozen dat het bekken hoger komt dan de knieën, zodat de bovenbenen dus kunnen afhangen.

Goed om te weten: Kies een bal met kenmerk ABS. Dat betekent Anti Burst System. De bal kan nooit stuk springen, maar zal langzaam leeg lopen wanneer er een lek in de bal ontstaat.


De zitbal kan ook gebruikt worden als ergonomische stoel.

Het voordeel van een zitbal is dat men de hele tijd in beweging is. De actieve zithouding op een bal zorgt dat je constant je evenwicht moet behouden door voornamelijk de rug- en buikspieren te gebruiken.
Opgelet, een zitbal is slechts geschikt voor beperkte duur (twee uur per dag zoals huiswerk, PC thuis, enz.) of ter afwisseling van een gewone stoel. Daarbij moet men er zich wel van bewust zijn dat men op een bal hoger zit, waardoor ook de computertafel aangepast moet worden. Zo niet zal men terug vooroverbuigen in de rug en de nek.