Buiten sporten #smeerem

Sport Vlaanderen lanceerde in 2019 de #smeerem campagne.

Onder het motto "Schaduw, T-shirt, zonnecrème. En het loopt gesmeerd!" willen we ouders en jeugdsportorganisaties ertoe aanzetten om sportende kinderen te beschermen tegen zonnebrand.

Omdat de zon even hard brandt op de huid van een kind dat sport als op die van een kind dat bij het water speelt, roepen Sport Vlaanderen, Gezond Sporten Vlaanderen en de Vrije Universiteit Brussel de sportende jeugd en haar ouders op om goed te smeren. Want als de huid van jonge kindjes verbrandt, hebben ze voor de rest van hun leven een verhoogd risico op huidkanker.

Paul De Knop, voormalig VUB-rector, gaf er de aanzet toe en is peter van de campagne. Hij kreeg enkele jaren geleden het verdict: melanoomkanker. ‘Kanker? Hoe kon mij dat overkomen, was mijn eerste reflex. Ik die altijd gezond geleefd heb en veel gesport … Al snel begreep ik dat de oorzaak ervan te vinden was in mijn jeugdjaren: ik was vaak verbrand door de zon terwijl ik buiten sportte.’

Als een kind zonnebrand oploopt, is dat doorgaans een pijnlijke affaire, maar de roodheid verdwijnt snel – in tegenstelling tot het risico op huidkanker. Dat risico blijft levenslang verhoogd voor een kind dat ooit zonnebrand opliep. Het gevaar speelt niet alleen tijdens de grote vakantie, maar in de hele periode van april tot eind september, maanden waarin ook veel toernooien en sportkampen worden georganiseerd. De zon bereikt haar hoogste punt rond 21 juni, wat betekent dat april en mei haast even risicovol zijn als juli en augustus, te meer doordat de huid in de lente nog bleek is van de winter.

Test je kennis, hoe goed bescherm jij jouw huid en die van anderen? => Start de test

#smeerem