Is kiezen verliezen

Trainers spelen een belangrijke rol bij het creëren van een gezond en ethisch sportklimaat. Aan de hand van een tiental thema's, ideeën en praktijkvoorbeelden toont Sport Vlaanderen hoe je er als trainer voor kan zorgen dat je sporters op een evenwichtige wijze met elkaar laat kampen. Als je maar de juiste keuze maakt.

Waar winnen primeert, is zelden aandacht voor wedstrijdvormen waarin sporters evenwichtig kunnen kampen, worden beslissingen sneller aangevochten, is fair play alleen van toepassing als het de uitslag van de wedstrijd niet beïnvloedt en wordt agressief spel soms oogluikend toegestaan. Minder begaafde kinderen krijgen dan enkel speelkansen als er niet teveel op het spel staat of worden enkel de minimaal opgelegde tijd opgesteld. Weet je dat het ook anders kan?

Weet je dat competitiesport en jeugdgericht werken hand in hand kunnen gaan als jij daar als trainer voor kiest? Met deze thema's, ideeën en praktijkvoorbeelden wil Sport Vlaanderen duidelijk maken dat het wel mogelijk is om sporters in een context te plaatsen waarin ze op een evenwichtige wijze met elkaar kunnen kampen. Dat het wel mogelijk is om alle sporters speelkansen te geven zonder daarbij in te boeten aan spelplezier en uitdaging of de uitdaging om te winnen.