Youro-kup 2017

Het showskiën krijgt hoe langer hoe meer internationale, en zeker Europese, uitbreiding!

Onder impuls van de Belgische organisatie H20 showproductions, in samenwerking met de Franse organisatie Water Glisse Passion uit Roquebrune sur argens, werd begin september 2017 voor het eerst een Europees clubkampioenschap georganiseerd. Laat ons het maar de onofficiële “Championsleague” van het showskiën noemen.De Youro-Kup 2017: Continental Show Ski Happening!

De Youro-Kup was een idee van Lieven Hardy, maar omdat er zo weinig landen zijn die zouden kunnen deelnemen, werd beslist om er een clubcompetitie van te maken. Dankzij shows in Zuid-Frankrijk uit het verleden was de ski site in Roquebrune-Sur Argens bekend bij de Belg. Na enkele gesprekken ontstond een samenwerking tussen H2O Show Productions uit België en Water Glisse Passion uit Frankrijk. De twee organisaties zouden de eerste Europese wedstrijd voor showskiën organiseren sinds de jaren ’70. Via gesprekken met Duitse teams en Belgische teams konden 4 teams de tijd vrijmaken om alles te geven in één 45 minuten durende show in het Zuiden.

Dit 'Europees kampioenschap' was een uitgelezen kans om te combineren met een swivel wedstrijd. Hiervoor werd contact opgenomen met Shauna Pasanen van Knotty Girl, de organisatie die verantwoordelijk is voor de Flaunt It Swivel Tour. Zij sprong meteen op de kar en zo werd een hele dag gewijd aan swivel.
H2O Show Productions organiseerde als tweede individueel event, het dubbels. Dat zou plaatsvinden op zaterdagvoormiddag, vooraleer de showteams zouden van start gaan.

Het eerste team aan zet was DSMC uit Konstanz, Duitsland. Ze hadden enkele oude bekende in hun linies. Vijf van de aanwezige skiërs maakten deel uit van Team België gedurende de Worlds 2016. Het Duitse team is vooral gekend voor hun sterke balletlijnen en hun 4-hoog piramide. Beide voerden ze dan ook feilloos uit. Niet enkel hun sterke acts waren goed, de hele show bevatte slechts 1 valpartij en dat zelfs buiten het parcours, meteen wisten alle teams dat de lat hoog was gezet!

Malibu Show Team uit Erlenbach am Main, Duitsland skiede als tweede. Met een kleiner team was het voor de Duitsers moeilijk om op te boksen tegen de grote balletlijnen, big acts en piramides van de andere teams. Dit weerhield hen echter niet om naar huis te gaan met de hoogst scorende act! De komedie act slaagde er in alle juryleden aan het lachen te brengen en kreeg 170 punten. Om even in perspectief te plaatsen, WVST was het enige team dat in de buurt kwam van 170 punten, via hun blootvoetslijn die bestond uit 6 mannen.

Net na Malibu Show Team werd beslist de wedstrijd even stil te leggen door zware regen en bliksemschichten in de hemel. Nogal een domper op de competitie, want qua weerzekerheid kon men geen betere locatie kiezen, het was namelijk slechts de tweede keer in 2017 dat het regende in Roquebrune-Sur Argens.

Uiteindelijk mocht het West Vlaams Showteam uit Jabbeke, België, toch het water op. Hun blootvoetslijn die 10 man sterk had moeten zijn, kwam slechts met 6 heren voorbij de jury. Meteen erna vaarde de twin rig zich vast in de modder tijdens de balletlijn. Velen dachten meteen opnieuw aan het pechvogel verhaal van de showhappening enkele weken eerder in Gierle. Dat bleek ook het geval, ondanks de indrukwekkende aantallen die het WVST op het water kon zetten, bleven ze het moeilijk hebben om ook maar één act volledig droog naar het strand te brengen. Het gevolg was een vrij teleurgesteld team die gefixeerd was om hier de titel weg te kapen.

Het laatste team heette United Belgian Show Ski Team en bestond uit showskiërs uit Lommel Ski, WAP Maaseik, Maasmasters en VVW Gierle. Ze hadden ervoor gekozen de winnende show van VVW Gierle opnieuw uit te voeren op de Youro-Kup. Eén van de meest opvallende acts was de toe turn lijn van de dames! Zes dames achter één boot tijdens een wedstrijd zou wel eens een Belgisch record kunnen zijn! De show had enkele indrukwekkende acts, maar het was vooral het plezier en de goesting van het hele team dat opviel. Logischerwijze ging het team naar huis met de hoogste score voor showmanship!

Een laatste opmerkelijk iets, was dat beide Belgische teams faalden tijdens hun laatste, grote piramide. Er wacht het nationaal team dus wat werk als ze de andere landen willen voorblijven in de piramide acts, zoals ze afgelopen WK hebben gedaan.

1.1169DSMCKonstanz, DUI
2.1159West Vlaams ShowteamJabbeke, BEL
3.1085United Belgian Show Ski TeamGierle, BEL
4.1060Malibu Show TeamErlenbach, DUI

Het moet gezegd zijn: het was een ongelofelijke, eerste editie. Alle teams waren het op z’n minst over één ding eens, de Youro-Kup moet terugkomen! H2O Show Productions en Water Glisse Passion hebben een fantastische job geleverd en hebben het showskiën in Europa een extra duwtje in de rug gegeven om te groeien en op een dag niet onder te hoeven doen voor de grote landen zoals Australië en de Verenigde Staten.

Voor meer infor over de Youro-kup kan je terecht op de facebookpagina of op het facebook-event "Youro-Kup 2019: Continental Show Ski Happening".

Individuele dubbels

Op zaterdag (9/9/2017) volgde na de swivel competitie de individuele dubbels competitie en de showteams.

In dubbels waterskiën duwt de man de vrouw in een lift en maken ze van daaruit transities. Een beetje zoals duo dansers, maar dan op water.

Het eerste Belgische koppel bestond uit Jürgen Van Der Heyden (41) & Margot Callewaert (31). Ze skieden een feilloze kuur met als opmerkelijke beweging, de Deathdrop. Een gevaarlijke trick waarbij Jürgen, Margot liet vallen terwijl ze in een handenstand stond, om ze dan uiteraard terug op te vangen. Het koppel had de lat hoog gelegd voor de volgende koppels!

Volgende aan de beurt was recordhouder Lieven Hardy (52) & Ine Vandeweghe (13). Eerder dit jaar had hij in het waterskiën twee succesvolle wereldrecordpogingen ondernomen in Florida, USA. Met zijn nieuwe partner Ine werkten ze hard doorheen het seizoen om te kunnen schitteren op deze wedstrijd. Hun moeilijkheidsgraad lag niet bijzonder hoog, maar dankzij enkele mooie transities van bewegingen konden ze hun kuur afsluiten met een grote tevredenheid.

Het laatste koppel dat aan de beurt kwam waren de Amerikaanse kampioenen Cory en Kimberly. Ze skieden niet hun beste routine door een lichte blessure van Kimberly. Toch konden onze Europeanen niets tegen hun hoogtechnische uitvoering beginnen. Met enkele 1440 spins werd al snel duidelijk wie de kampioen zou worden.

1.16,5Cory Krivitz (USA) & Kimberly Michele (USA)
2.10,04Lieven Hardy (BEL) & Ine Vandeweghe (BEL)
3.9,93Jürgen Van Der Heyden (BEL) & Margot Callewaert (BEL)
4.7,82Dennis Fassl (DUI) & Bianca Rausch (ZWI)

(Tekst met dank aan G.H.)