Worlds 2016

9 tot 11 september 2016 - World Water Ski Show Tournament te Wisconsin Rapids, USA

Aan de boorden van het prachtige, smalle Wazeecha meer in Wisconsin (VS) kwam op 9 en 11 september 2016 de crème de la crème uit de hele wereld samen voor een ski happening zonder weerga: het wereldkampioenchap showskiën. Deze tweejaarlijkse hoogmis trekt de besten uit Australië, Canada, China en de Verenigde Staten van Amerika aan. Het Belgische team vertegenwoordigde in haar eentje het complete oude continent.

Met de steun van Waterski Vlaanderen en enkele sponsors, en ondanks het organiseren van enkele fundraisingactiviteiten, draaien de skiërs voor een groot stuk zelf op voor de kosten die met deze WK-campagne gepaard gaan. Zo groot is het showski enthousiasme van de Belgische teamleden 2016.

Techniek, creativiteit en heel veel showmanship

Show skiën moet het hebben van een thema, een sluitende commentaar, muziek en choreografie, de best aangepaste boten en motoren, en een grote panoplie van waterskitechnieken die de hele ploeg blindelings moet kunnen uitvoeren. Daarbij horen sprongen, barefoot, piramides, lijn- en figuur skiën en de combinatie daarvan. De competitieformule laat een team toe om 13 acts uit te voeren in één uur. De jury geeft punten op basis van moeilijkheidsgraad, het aantal figuren en de afwerking ervan, maar ook showmanship en enthousiasme is heel belangrijk. Ook de show in het geheel krijgt punten zoals bijvoorbeeld kledij, flow, boatdriving en muziek.

Showdirectors: Hardy & Van der heyden Jürgen

Lieven Hardy en Jürgen Van der Heyden zijn de drijvende krachten achter het team dat zich als het nationaal team profileert.

Lieven skiet al van jongs af aan in het West-Vlaams Showteam. Hij veroverde al talloze titels en ontpopte zich zo als uitgelezen coach voor dit showskiteam. Hij slaagt er als weinigen in om de waterskitechnieken te combineren met de mentale en fysieke capaciteiten van het team om zo tot de beste showcombinatie te komen.

Jürgen doet al meer dan 25 jaar aan waterski en draait al een hele tijd mee aan de top. Hij heeft er honderden -zoniet duizenden- competitie-uren opzitten over de hele wereld. Hij was 7 keer Belgisch kampioen met zijn club, het West-Vlaams Showteam. Jürgen is een geboren leider en people-manager. Op deze manier leidt hij het team door alle moeilijke momenten heen.

Na het thema «Belgium Rocks» van 2014 koos het team deze keer voor «Cirque Belgique».

De evolutie van het Belgian Waterski Showteam

Amper een jaar nadat het team in 2011 opgestart werd, nam het team al deel aan het WK. Het was de perfecte manier om te peilen hoe ver ze stonden en waar de verbeterpunten zaten. Want hun voorstelling was -op zijn zachts uitgedrukt- eerder vintage, vergeleken met wat de andere landen brachten. Er werd de afgelopen jaren hard gewerkt om de technische en tactische aspecten van de Belgische shows te moderniseren. Er werd toegekeken op details, zoals bootpatronen en flow, costumes, muziek en presentatie. Als resultaat van al dit harde werk is een podiumplaats geen vage kans meer.

Lang traject naar het WK

Voor deze editie werd twee jaar geleden gestart met de voorbereidingen. Jürgen en Lieven zijn bij zeven showskiclubsuit het hele land langsgegaan op zoek naar het juiste talent. Hun aandacht ging naar de veelzijdigheid van iedere skiër. Een team moet talloze ski-elementen kunnen combineren, dus is de kracht hiervan zeker afhankelijk. Daaruit is een preselectie van skiërs gekomen waarmee men is beginnen trainen. Voor een volledige show met een zo groot mogelijke podiumkans is er een team nodig van 28 skiërs plus enkele reserveskiërs voor in het geval van blessures enz... Eens deze kerngroep is samengesteld kan het echte werk beginnen. Het programma wordt opgebouwd in functie van de kunde van ieder teamlid, maar ook van de samenhang van het team op zich. Vijf mensen stellen dit programma in al haar facetten samen, een beetje zoals een dans- of theatervoorstelling. Daarvoor gaan er uren overleg aan vooraf want iedereen moet zich kunnen vinden in het tempo en het ritme, de muziek tot zelfs de stijl van de kleding, die overigens op maat worden gemaakt door partners van de skiërs zelf. Dat kost allemaal een aardige duit, dus is er een productiebewaking nodig om alles binnen een haalbaar budget te houden.

Hoe dit team draait.

Deelname aan een WK kost circa € 75 000. Hierin is de hele voorbereiding, de training, de verplaatsingen en het logies van de 35 teamleden zijn inbegrepen. Dit budget wordt grotendeels door de teamleden zelf bijeengespaard. Iedereen is dan ook 100% gemotiveerd. Buiten de 28 skiërs zijn er nog de piloten, de commentator, de DJ, de kleedsters enz. Onderschat de rol van de DJ en de commentator niet. Zij zorgen voor de relatie tussen wat er zich op het water afspeelt en het publiek. De juiste muziekkeuze is dus niet alleen belangrijk voor het tempo van de skishow, maar trekt ook het publiek mee in het bad. Mario Lagae gaat helemaal op in zijn rol als Mister Loyal (en dan had hij niet eens zijn kostuum aan) terwijl Mathias Declerck helemaal één wordt met zijn computers en het mengpaneel.

Trekkracht gezocht.

Het Belgian Showskiteam zet drie Mastercraft boten in die tegen een hoog tempo de skiërs allerhande acrobatieën en figuren laat uitwerken. Het toppunt wordt een dubbel top 4-traps piramide die de opening van de show gaat worden. Er zal nog moeten gewerkt worden aan de synchronisatie en aan het trekvermogen, want 22 skiërs tegelijk op één lijn houden is geen sinecure. Maar gelukkig is er in de VS voldoende tijd en liggen er boten ter beschikking om het allemaal nog te finetunen. Het werk en de kwaliteit van ons Belgian Waterski Showteam heeft intussen ook Duitsland bereikt, want enkele Duitse skiërs zullen ons Belgisch team vervoegen. Terwijl de zon de training overspoelt verlaten we deze trainingssessie met de zekerheid dat een podiumplaats er zeker inzit.

Verslag nautica (het volledige verslag kan je hier downloaden)

Ranking World Water Ski Show Tournament 2016

Team Belgium 2016