World Water Ski Show

Sinds 2012, gaat tweejaarlijks het Wereldkampioenschap show door. België wordt sinds 2012 elke editie vertegenwoordigd door het Belgian Water Ski Showteam. Deze deelnames zijn het enthousiasme en niveau van showskiën in België alleen ten goede gekomen. Dat belooft voor de toekomst…


19-23 oktober 2022 - World Water Ski Show Tournament te Winter Haven, Florida, Verenigde Staten

Hier meer info voer de toewijzing.

Meer informatie over het team en de teamleden kan je terugvinden op hun website waterskishow.be

21-22 maart 2020 - World Water Ski Show Tournament te Yarrawonga, Australië

Vanwege het COVID-19 (Corona virus) wordt dit event uitgested, lees meer.

Het kampioenschap gaat door in de “Mulwala Water Ski Club". In het verleden werden reeds een aantal grote wereldkampioenschappen ook georganiseerd op de site in allerlei disciplines, waaronder tournament, barefoot, wakeboard. En in 2020 zijn ze dus gast voor de allerbeste showteams ter wereld!

Blijf op de hoogte van dit team hun voorbereidingen:

Hier kunt u alvast alle teamleden terugvinden.


7 tot 9 september 2018 - World Water Ski Show Tournament te Huntsville, Ontario, in Canada

Het Belgian Water Ski Showteam trekt in september 2018, naar Deerhurst resort in Canada om daar voor de vierde maal deel te nemen aan het officieuze wereldkampioenschap show skiën. Een team van 35 Belgen neemt het ditmaal op tegen vijf andere landen, namelijk Australië, Canada, China, Duitsland en de Verenigde Staten van Amerika.

Om het best mogelijke team samen te stellen wordt op 24 september 2017 een selectiedag georganiseerd voor alle kandidaten die zich inschreven voor het Belgian Water Ski Showteam. Tijdens deze selectie dag worden zowel skiërs, drivers, enz. uitgedaagd om het beste van zichzelf te geven en zo hun kwaliteiten te bewijzen. Op die manier kunnen de showdirectors een zicht krijgen op de ingeschreven kandidaten en een selectie maken. Deze selectie wordt eind september, begin oktober bekend gemaakt. Indien je jezelf alsnog wil inschrijven voor het Belgian Water Ski Showteam, aarzel dan niet om contact op te nemen met iemand van de werkgroep.

Na de selectie, wordt alles op alles gezet om het team klaar te stomen voor het wereldkampioenschap in september 2018. Om dit avontuur mogelijk te maken werkt het team keihard aan fundraisingsmogelijkheden. Op heel wat verschillende plaatsen in Vlaanderen is er een mogelijkheid om de kost voor de reis naar Canada te verlichten. Wil jij ons helpen om dit avontuur mogelijk te maken voor al onze skiërs? Wij verwelkomen je graag op een van onze fundraisingsactiviteiten!

Indien je nog vragen hebt omtrent het Belgian Water Ski Showteam, neem dan gerust contact op via het e-mailadres belgianwaterskishowteam@gmail.com of neem persoonlijk contact op met iemand van de werkgroep: Ken De Groof - Lieselotte Gilis - Gilles Hardy - Joyce Hardy - Bert Van Hunsel - Arne Van Maele - Carlos Van Maele - Filip Vervecken


9 tot 11 september 2016 - World Water Ski Show Tournament te Wisconsin Rapids, USA

Aan de boorden van het prachtige, smalle Wazeecha meer in Wisconsin (VS) kwam op 9 en 11 september 2016 de crème de la crème uit de hele wereld samen voor een ski happening zonder weerga: het wereldkampioenchap showskiën. Deze tweejaarlijkse hoogmis trekt de besten uit Australië, Canada, China en de Verenigde Staten van Amerika aan. Het Belgische team vertegenwoordigde in haar eentje het complete oude continent.

Met de steun van Waterski Vlaanderen en enkele sponsors, en ondanks het organiseren van enkele fundraisingactiviteiten, draaien de skiërs voor een groot stuk zelf op voor de kosten die met deze WK-campagne gepaard gaan. Zo groot is het showski enthousiasme van de Belgische teamleden 2016.

Techniek, creativiteit en heel veel showmanship

Show skiën moet het hebben van een thema, een sluitende commentaar, muziek en choreografie, de best aangepaste boten en motoren, en een grote panoplie van waterskitechnieken die de hele ploeg blindelings moet kunnen uitvoeren. Daarbij horen sprongen, barefoot, piramides, lijn- en figuur skiën en de combinatie daarvan. De competitieformule laat een team toe om 13 acts uit te voeren in één uur. De jury geeft punten op basis van moeilijkheidsgraad, het aantal figuren en de afwerking ervan, maar ook showmanship en enthousiasme is heel belangrijk. Ook de show in het geheel krijgt punten zoals bijvoorbeeld kledij, flow, boatdriving en muziek.

Showdirectors: Hardy & Van der heyden Jürgen

Lieven Hardy en Jürgen Van der Heyden zijn de drijvende krachten achter het team dat zich als het nationaal team profileert.

Lieven skiet al van jongs af aan in het West-Vlaams Showteam. Hij veroverde al talloze titels en ontpopte zich zo als uitgelezen coach voor dit showskiteam. Hij slaagt er als weinigen in om de waterskitechnieken te combineren met de mentale en fysieke capaciteiten van het team om zo tot de beste showcombinatie te komen.

Jürgen doet al meer dan 25 jaar aan waterski en draait al een hele tijd mee aan de top. Hij heeft er honderden -zoniet duizenden- competitie-uren opzitten over de hele wereld. Hij was 7 keer Belgisch kampioen met zijn club, het West-Vlaams Showteam. Jürgen is een geboren leider en people-manager. Op deze manier leidt hij het team door alle moeilijke momenten heen.

Na het thema «Belgium Rocks» van 2014 koos het team deze keer voor «Cirque Belgique».

De evolutie van het Belgian Waterski Showteam

Amper een jaar nadat het team in 2011 opgestart werd, nam het team al deel aan het WK. Het was de perfecte manier om te peilen hoe ver ze stonden en waar de verbeterpunten zaten. Want hun voorstelling was -op zijn zachts uitgedrukt- eerder vintage, vergeleken met wat de andere landen brachten. Er werd de afgelopen jaren hard gewerkt om de technische en tactische aspecten van de Belgische shows te moderniseren. Er werd toegekeken op details, zoals bootpatronen en flow, costumes, muziek en presentatie. Als resultaat van al dit harde werk is een podiumplaats geen vage kans meer.

Lang traject naar het WK

Voor deze editie werd twee jaar geleden gestart met de voorbereidingen. Jürgen en Lieven zijn bij zeven showskiclubsuit het hele land langsgegaan op zoek naar het juiste talent. Hun aandacht ging naar de veelzijdigheid van iedere skiër. Een team moet talloze ski-elementen kunnen combineren, dus is de kracht hiervan zeker afhankelijk. Daaruit is een preselectie van skiërs gekomen waarmee men is beginnen trainen. Voor een volledige show met een zo groot mogelijke podiumkans is er een team nodig van 28 skiërs plus enkele reserveskiërs voor in het geval van blessures enz... Eens deze kerngroep is samengesteld kan het echte werk beginnen. Het programma wordt opgebouwd in functie van de kunde van ieder teamlid, maar ook van de samenhang van het team op zich. Vijf mensen stellen dit programma in al haar facetten samen, een beetje zoals een dans- of theatervoorstelling. Daarvoor gaan er uren overleg aan vooraf want iedereen moet zich kunnen vinden in het tempo en het ritme, de muziek tot zelfs de stijl van de kleding, die overigens op maat worden gemaakt door partners van de skiërs zelf. Dat kost allemaal een aardige duit, dus is er een productiebewaking nodig om alles binnen een haalbaar budget te houden.

Hoe dit team draait.

Deelname aan een WK kost circa € 75 000. Hierin is de hele voorbereiding, de training, de verplaatsingen en het logies van de 35 teamleden zijn inbegrepen. Dit budget wordt grotendeels door de teamleden zelf bijeengespaard. Iedereen is dan ook 100% gemotiveerd. Buiten de 28 skiërs zijn er nog de piloten, de commentator, de DJ, de kleedsters enz. Onderschat de rol van de DJ en de commentator niet. Zij zorgen voor de relatie tussen wat er zich op het water afspeelt en het publiek. De juiste muziekkeuze is dus niet alleen belangrijk voor het tempo van de skishow, maar trekt ook het publiek mee in het bad. Mario Lagae gaat helemaal op in zijn rol als Mister Loyal (en dan had hij niet eens zijn kostuum aan) terwijl Mathias Declerck helemaal één wordt met zijn computers en het mengpaneel.

Trekkracht gezocht.

Het Belgian Showskiteam zet drie Mastercraft boten in die tegen een hoog tempo de skiërs allerhande acrobatieën en figuren laat uitwerken. Het toppunt wordt een dubbel top 4-traps piramide die de opening van de show gaat worden. Er zal nog moeten gewerkt worden aan de synchronisatie en aan het trekvermogen, want 22 skiërs tegelijk op één lijn houden is geen sinecure. Maar gelukkig is er in de VS voldoende tijd en liggen er boten ter beschikking om het allemaal nog te finetunen. Het werk en de kwaliteit van ons Belgian Waterski Showteam heeft intussen ook Duitsland bereikt, want enkele Duitse skiërs zullen ons Belgisch team vervoegen. Terwijl de zon de training overspoelt verlaten we deze trainingssessie met de zekerheid dat een podiumplaats er zeker inzit.

Verslag nautica (het volledige verslag kan je hier downloaden)

Ranking World Water Ski Show Tournament 2016

Team Belgium 2016


12 tot 14 september 2014 - World Water Ski Show te Janesville, Wisconsin

Meer foto's

Het Belgian Waterski Showteam bracht een prachtige show op het World Water Ski Show Tournament.

Het “Rock Aqua Jays Water Ski Show Team” in Janesville, Wisconsin was de gastheer voor de 2e editie van het world waterski show tournament van 12 tot 14 september 2014. Deze club mag zich dit jaar reeds voor de 19e keer nationaal kampioen va het show waterskiën in Amerika noemen. Rekening houdende dat vele Amerikaanse teams volledig bestaan uit professionele waterskiërs, valt het niet te verbazen dat het hier het mekka van het showskiën zich bevindt!

In het competitie showskiën krijgt elk team 1 uur om zijn show te brengen. De jury let dan op zowel de moeilijkheid van de acts, de originaliteit en de uitvoering ervan. Maar ook de prachtige kostuums en de animatie van de skiërs voor en na hun acts zijn van groot belang. De interactie tussen de muziek, de vlotte opeenvolging van de acts op het water, en de aaneenschakeling van het geheel door de presentator leidt het publiek door de show.

Ons Belgian Waterski showteam heeft het daar prima gedaan! Als enige amateursporters tussen de andere grote deelnemers zoals China, Canada, Australië en natuurlijk USA zelf, beseffen de deelnemers maar al te goed dat het zwaar opboksen is tegen zo veel mogelijkheden van de professionals. Maar met een massa nieuwe ideeën sinds de deelname in 2012 en enorm veel zin om te trainen is er sindsdien zo veel vooruitgang geboekt dat we de andere grootlanden toch wel het vuur aan de schenen hebben kunnen leggen dit jaar!

Veel zin om te trainen is één ding, maar hoe doe je dat als geen enkel watervlak geschikt is en geen enkele boot hier in België sterk genoeg om de ‘strafste’ nummers te trainen? Enkele acts zijn enkel maar in stukjes voorbereid en werden in de week voor de competitie ter plaatse voor het eerst in zijn volledigheid getraind.

Als openingsnummer bijvoorbeeld zagen we een piramide 4 niveaus hoog met 2 extra drietrapspiramides ernaast. Dat betekent 22 skiërs achter één boot! Ook de blootvoetslijn van 8 skiërs tegelijk is niet evident om op onze (te) kleine Vlaamse watervlakken te trainen.

Verder konden ook de meisjes met de balletlijn – de Belgian Rock chicks –veel bijval scoren bij het publiek. Zowel met hun dansen op de steiger en het strand en hun elegantie op het water zijn deze dames een streling voor het oog. Neem daarbij o.a. nog meerdere duo’s en trio’s, een swifel ballet en onze jump-expert Gilles. Alles tezamen gaf dat een goed gevarieerd programma voor deze show.

De show van de Belgian waterski showskiërs werd afgesloten met maar liefst 4 drietrapspiramides tezamen naast elkaar. Dat zijn maar liefst 24 van de 26 skiërs samen op het water! En dat toont dan ook ineens de kracht van dit Belgische team. Om voor dit kampioenschap op wereldniveau de landen correct te kunnen vergelijken, bepaalt het reglement namelijk dat elk team mag bestaan uit 35 personen. Neem daar de piloten, co-piloten, steigerpersoneel, presentatoren, … ook bij, en dan houden we 26 skiërs over. Het Belgian showteam had 13 nummers in de show, waarvan in maar liefst 7 acts minstens 10 tot wel 24 skiërs tegelijk aan het werk zijn! Reken dan nog de pech erbij dat in de trainingsweek voorafgaand de grote show daarenboven een van onze skiërs –Arne- nog een ongeluk heeft gehad, waardoor een heel aantal nummers niet kon doorgaan zoals gepland. Daardoor is er nog heel wat creativiteit aan de dag gelegd geworden om de nodige aanpassingen te doen. Dan merk je hier de sterkte van ons team! Elke skiër is multifunctioneel en kan meerdere acts aan. De meeste skiërs doen aan 4 tot 6 shownummers mee. Elke skiër is immers een onmisbaar onderdeel van het grotere geheel.

En dat is topsport! Topsport waar het hopelijk ook in België ooit de erkenning voor krijgt die het verdient …

In de andere deelnemende landen zien we dan ook quasi uitsluitend professionele waterskiers, waarbij vooral de USA ongenaakbare toppers heeft. Hun winnende show dit jaar omvatte een enorm scala swifel-ski experten en een beresterk jump team. De ervaring van de Amerikaanse skiërs maakt ook dat de opeenvolging en snelheid van acts enorm hoog ligt wat hun resultaten absoluut de hoogte in drijft. Hun slotnummer was er echter eentje dat zonder het uitvallen van onze gekwetste skiër, ook in het programma stond van ons Belgian Waterski Showteam, namelijk een dubbeltops viertrapspiramide.

Team USA heeft absoluut terecht gewonnen en zal wellicht nog vele jaren de top aandrijven. Maar de andere landen voelen de hete adem van het Belgische showteam in hun nek.

Terwijl we in 2012 nog 270 punten achter de voorlaatste stonden, scheelt het nu nog maar 65 punten met de voorlaatste en 132 punten met het 2e gerangschikte team Australië.

Knap gedaan Belgian Waterski Showteam! Een dikke proficiat!

Ranking World Water Ski Show Tournament 2014

  1. USA: 1954 pt
  2. Australië: 1510
  3. Canada: 1495
  4. China: 1443
  5. België: 1378