« Terug naar overzicht

Spannende strijd om eerste Youro-Cup

Organisatie

De Youro-Kup was een idee van Lieven Hardy, maar omdat er zo weinig landen zijn die zouden kunnen deelnemen, werd beslist om er een clubcompetitie van te maken. Dankzij shows in Zuid-Frankrijk uit het verleden was de ski site in Roquebrune-Sur Argens bekend bij de Belg. Na enkele gesprekken ontstond een samenwerking tussen H2O Show Productions uit België en Water Glisse Passion uit Frankrijk. De twee organisaties zouden de eerste Europese wedstrijd voor showskiën organiseren sinds de jaren ’70. Via gesprekken met Duitse teams en Belgische teams konden 4 teams de tijd vrijmaken om alles te geven in één 45 minuten durende show in het Zuiden.

Nadat de show competitie beslist was, bleek dit niet voldoende. Het was een uitstekende kans om individuele wedstrijden in te lassen. Voor de swivel wedstrijd werd contact opgenomen met Shauna Pasanen van Knotty Girl, de organisatie die verantwoordelijk is voor de Flaunt It Swivel Tour. Zij sprong meteen op de kar en zo werd een hele dag gewijd aan swivel.
H2O Show Productions organiseerde als tweede individueel event, het dubbels. Dat zou plaatsvinden op zaterdagvoormiddag, vooraleer de showteams zouden van start gaan.

De competitie

Het eerste team aan zet was DSMC uit Konstanz, Duitsland. Ze hadden enkele oude bekende in hun linies. Vijf van de aanwezige skiërs maakten deel uit van Team België gedurende de Worlds 2016. Het Duitse team is vooral gekend voor hun sterke balletlijnen en hun 4-hoog piramide. Beide voerden ze dan ook feilloos uit. Niet enkel hun sterke acts waren goed, de hele show bevatte slechts 1 valpartij en dat zelfs buiten het parcours, meteen wisten alle teams dat de lat hoog was gezet!

Malibu Show Team uit Erlenbach am Main, Duitsland skiede als tweede. Met een kleiner team was het voor de Duitsers moeilijk om op te botsen tegen de grote balletlijnen, big acts en piramides van de andere teams. Dit weerhield hen echter niet van naar huis te gaan met de hoogst scorende act! De komedie act slaagde er in alle juryleden aan het lachen te brengen en kreeg 170 punten. Om even in perspectief te plaatsen, WVST was het enige team die in de buurt kwam van 170 punten, via hun blootvoetslijn die bestond uit 6 mannen.

Net na Malibu Show Team werd beslist de wedstrijd even stil te leggen door zware regen en bliksemschichten in de hemel. Nogal een domper op de competitie, want qua weerzekerheid kon men geen betere locatie kiezen, het was namelijk slechts de tweede keer in 2017 dat het regende in Roquebrune-Sur Argens.

Uiteindelijk mocht het West Vlaams Showteam uit Jabbeke, België, toch het water op. Hun blootvoetslijn die 10 man sterk had moeten zijn, kwam slechts met 6 heren voorbij de jury. Meteen erna vaarde de twin rig zich vast in de modder tijdens de balletlijn. Velen dachten meteen opnieuw aan het pechvogel verhaal van de showhappening enkele weken eerder in Gierle. Dat bleek ook het geval, ondanks de indrukwekkende aantallen die het WVST op het water kon zetten, bleven ze het moeilijk hebben om ook maar één act volledig droog naar het strand te brengen. Het gevolg was een vrij teleurgesteld team die gefixeerd was om hier de titel weg te kapen.

Het laatste team heette United Belgian Show Ski Team en bestond uit showskiërs uit Lommel Ski, WAP Maaseik, Maasmasters en VVW Gierle. Ze hadden ervoor gekozen de winnende show van VVW Gierle opnieuw uit te voeren op de Youro-Kup. Eén van de meest opvallende acts was de toe turn lijn van de dames! Zes dames achter één boot tijdens een wedstrijd zou wel eens een Belgisch record kunnen zijn! De show had enkele indrukwekkende acts, maar het was vooral het plezier en de goesting van het hele team die opviel. Logischerwijze ging het team naar huis met de hoogste score voor showmanship!

Een laatste opmerkelijk iets, was dat beide Belgische teams faalden tijdens hun laatste, grote piramide. Er wacht het nationaal team dus wat werk als ze de andere landen willen voorblijven in de piramide acts, zoals ze afgelopen WK hebben gedaan.

1.

1169

DSMC

Konstanz, DUI

2.

1159

West Vlaams Showteam

Jabbeke, BEL

3.

1085

United Belgian Show Ski Team

Gierle, BEL

4.

1060

Malibu Show Team

Erlenbach, DUI

Het moet gezegd zijn: het was een ongelofelijke, eerste editie. Alle teams waren het op z’n minst over één ding eens, de Youro-Kup moet terugkomen! H2O Show Productions en Water Glisse Passion hebben een fantastische job geleverd en hebben het showskiën in Europa een extra duwtje in de rug gegeven om te groeien en op een dag niet onder te hoeven doen voor de grote landen zoals Australië en de Verenigde Staten.

tekst met dank aan G.H.

« Terug naar overzicht