Showhappening

zaterdag 28 augustus 2021 - Showhappening te WAP - Maaseik

Kom kijken naar de enige echte Showhappening! Op zaterdag 28/08/2021 brengen alle Vlaamse showteams hun beste show op het mooie watervlak van WAP.

Meer informatie volgt later.


zaterdag 29 augustus 2020 - Showhappening te WAP - Maaseik

In 2020 hebben we omwille van covid-19 de showhappening moeten annuleren.


zaterdag 17 augustus 2019 - Vlaamse showhappening te Lommel Ski

Kom kijken naar de enige echte Showhappening! Op zaterdag 17/08/2019 brengen alle Vlaamse showteams hun beste show op het mooie watervlak van Lommel Ski.

Het eerste team zal van start gaan om 12u30.

Gedurende 40 minuten brengt elk team minstens 7 acts om het publiek en de jury te bekoren. Er worden zowel punten gegeven op de acts apart, als op de show in het geheel. Zo worden per act de moeilijkheid, de uitvoering, de ‘spectator appeal’ of ‘showmanship’ en de vlotheid of ‘flow’ beoordeeld. Over de gehele show worden er nog extra punten gegeven voor speaker en muziek, variatie in de acts, kostumering en showproductie. Er worden punten gegeven op 7 acts. Clubs die meer nummers kunnen of willen uitvoeren, kunnen dit doen als “Do-not-score acts”. Deze geven geen individuele extra scores, maar verhogen wel de totale waardering van de show.

Door dit nieuwe concept benadrukken we het doel van de showhappening: Elk team -ongeacht de ervaring of leeftijd van de skiërs- krijgt de kans om deel te nemen, plezier te beleven en ervaring op te doen. Zeven acts op 40 minuten is immers niet te hoog gegrepen (ter info, het vroegere BK vereiste 10 acts op 45 minuten). Dus zowel onervaren of jonge teams als ervaren teams die de lat graag wat hoger leggen, krijgen met dit systeem hun kans om het beste van zichzelf te geven en mee te strijden voor die felbegeerde wisseltrofee, de gouden ski!

Inschrijvingsformulier hier te downloaden.

Draaiboek 2019 hier te downloaden.


25 augustus 2018 - Vlaamse showhappening te WVST

De cel show van de Vlaamse waterskifederatie, Waterski Vlaanderen vzw, heeft de locatie en de organisatie toegekend voor de showhappening 2018. De showhappening wordt door veel skiërs gezien als het Belgisch kampioenschap van het waterskishowskiën.

Het West Vlaams Showteam uit Jabbeke kwam als geselecteerde locatie uit de bus en mag sinds 2012 voor het eerst opnieuw de Showhappening organiseren. Over de showsite in Jabbeke valt zeker iets te zeggen. Het meer is slechts ongeveer 350m lang en de hoofdsteiger ligt in de scherpste bocht. Op zich geen gemakkelijke klus voor de teams die gewend zijn om op grote watervlakken te waterskiën. Aan de andere kant biedt de showsite wel enkele voordelen: er is een springschans, er zijn verschillende steigers om van te vertrekken, er is een strand om op aan te komen en vanaf 2018 zal er een hotel staan op minder dan 50m van de startsteigers.

Momenteel hebben zes teams mondeling toegezegd om deel te nemen aan de wedstrijd.

Het eerste team is V.V.W. Jachthaven Grimbergen, uit Grimbergen. Het is de eerste keer dat het team een competitie zal skiën sinds begin 2000. Voor andere teams dus best moeilijk om in te schatten hoe de Vlaams-Brabanders uit de hoek zullen komen.

De Geelse Showskiërs – Aqua Ski uit Geel en WAP Maaseik uit Aldeneik zijn respectievelijke het tweede en derde team. Beiden hebben een vrij grote groep jeugdskiërs, waardoor ze beide een grote kans maken op de kidstrofee. Het is een trofee die niet erg eenvoudig is om te winnen, aangezien het gros van de act uit -16-jarigen moet bestaan. Vorige editie wonnen de skiërs uit Aldeneik de kidstrofee.

Het vierde team op het water zal het West Vlaams Showteam (WVST) zijn. Na behoorlijk wat pech in 2017 hopen ze in 2018 beter te doen. Dat er is een schans aanwezig is, is een groot voordeel voor de getalenteerde schansspringers uit Jabbeke. Uiteraard speelt het thuisvoordeel voor de West-Vlamingen een grote rol. In de geschiedenis van de club heeft het nog nooit een thuiswedstrijd verloren. Doch moet het gezegd zijn dat het ondertussen al 6 jaar geleden is dat ze nog een wedstrijd thuis geskied hebben en dat de andere teams niet zijn blijven stilstaan.

De Maasmasters bijvoorbeeld kunnen in 2018 een gigantische stap voorwaarts maken. Sinds september van dit jaar hebben zij als enig Belgisch team een twin rig. Hiermee kunnen ze hun acts veel groter maken, wat de scores de hoogte in jaagt. Velen zijn benieuwd hoe ze het er vanaf zullen brengen, want het team is al enkele jaren zéér dicht bij hun eerste gouden plak op de showhappening.

Als laatste is er V.V.W. Gierle, de regerende kampioen. Ondertussen hebben ze twee titels op rij te pakken. Hun jeugd van de afgelopen jaren is sterk gegroeid en het talent begint zich te vertalen in goede prestaties op het water. Dat -en de showmanship die eigen is aan het team- maakt hen een ijzersterke kandidaat. Het zou trouwens voor de eerste keer in hun clubgeschiedenis dat V.V.W. Gierle de titel pakt op verplaatsing.

Het wordt volgend jaar op zaterdag 25 augustus in Jabbeke een spannende strijd om de eerste plaats op de showhappening. Maar dat niet alleen, de hoogst scorende act, kidsact en beste ballet zijn gegeerde trofeeën bij de teams en ze zullen er ongetwijfeld met volle overgave voor gaan!


19 augustus 2017 - Vlaamse showhappening te VVW-Gierle27 augustus 2016 - Vlaamse showhappening te VVW-Gierle

Ken je dat gevoel … je gaat naar een voorstelling, een show, eender wat, en bij de opkomst van de acteurs ga je als publiek wat meer op het puntje van je stoel zitten. Je wordt meegezogen in de act en bent super benieuwd naar wat er zal volgen. Ken je dat gevoel?

Wij wel! Dat hebben we zaterdag meerdere keren mogen ervaren tijdens de showhappening 2016. VVW Gierle was als gastclub voor deze showhappening met hun zeer jonge team erop gebrand om het publiek, de jury en de andere teams te overdonderen met hun kunstjes. En dat hebben ze echt wel gedaan! Maar ze waren absoluut niet alleen. Van elk team hebben we knappe dingen gezien. Ontroerend, grappig, mooi, schattig, sierlijk, … alle eigenschappen van wat een show kan bieden, hebben we de revue zien passeren.

De Geelse showskiërs mochten de show openen en deden dat in ware piratenstijl. Met hun kanonschot erbij zorgden ze dat ze de volle aandacht van het talrijk opgekomen publiek kon krijgen. Jaar na jaar zien we dit nog niet zo lang geleden opgerichte showteam groeien, stapje voor stapje. We konden zelfs heel even genieten van hun knap opgebouwde 5-4 piramide. Volgend jaar gaan we ook kunnen genieten hoe ze dit nummer niet alleen opbouwen, maar ook netjes afbouwen en terug bij het publiek zullen brengen. Hun sfeer en enthousiaste supporters waren weer op en top!

De Maasmasters hebben reeds enkele jaren de trofee voor de pechvogel gekregen wegens iets te veelvuldige valpartijen en ze waren duidelijk overtuigd om het dit jaar beter te doen. En of ze dat deden! Ze begonnen direct met een knaller van formaat: een knappe dubbeltop 3-hoog piramide, een van de strafste piramides die we al op de showhappening ooit hebben gezien. Prachtig uitgevoerd dan nog, wat een start! Ook hun volgende acts scoorden zowel voor moeilijkheid als voor de uitvoering hoog! Alles lukte, de starts waren perfect, en ze brachten alle skiërs telkens netjes terug mee naar het publiek, … kortom zoals het hoort. Op het water was dit show op een bijzonder sterk niveau.

Maar show kan ook op een heel andere manier beleefd worden. Wat bij de Maasmasters iets minder aan bod kwam, zagen we wel bij WAP met vooral veel aandacht aan de show naast het water. Ze charmeerden het publiek met toffe kledij, leuke dansjes, plezante verhaaltjes in de acts, … het was een echte show. Op het water zat het hen minder mee. Ze hebben dit jaar met veel nieuwe en jongere kinderen erbij een nieuwe start van hun showteam gemaakt. Dat maakt dat het voor velen een eerste kennismaking was met een ander watervlak, een andere steiger, … en dat maakt het natuurlijk al heel wat lastiger dan in de eigen thuisclub. Toch hebben we o.a. een mooie combinatie van 2 piramides met elegante swivel skiesters zien passeren. Het doet deugd te zien dat er bij de showteams hard wordt getraind met veel nieuwe en jonge skiërs, dus toekomst is alvast verzekerd.

En dan mochten we natuurlijk nog genieten van de kunsten van VVW Gierle. Dit team bestaat voornamelijk uit kinderen en jongeren, maar wat een niveau hebben zij ondertussen bereikt! Zowel op het water als op de kant konden ze de jury en het publiek charmeren, het was van A tot Z afgewerkt. Van de manier van opkomen, hun glimlach, de dansjes, de vlotheid op het ponton tot en met de aankomst, ze hebben duidelijk gelet op de kleinste details. Maar natuurlijk gaat een waterskishow ook over de acts op het water. We zagen piramides op een monoski, een 3-traps piramide, dubbels en trio’s, maar bovenal een prachtig ballet. Er is duidelijk heel hard getraind op de afwerking van alles. Blijkbaar is die training al gestart in het voorjaar toen ze met de hele groep op indoor trainings- en teambuildingsweekend zijn gegaan. Het heeft zijn vruchten afgeworpen want VVW Gierle was een echte slokop in de prijzen. Naast de hoofdprijs, namelijk de 1e plaats in de overall, en dus ook de wisseltrofee, mochten ze nog de trofee voor de beste uitvoering, het beste kindernummer en de showtrofee voor de beste omkadering in ontvangst nemen. De euforie, de vreugde en de ontlading was groot. Er werd stevig gevierd door iedereen van de club. Deze skiërs staan er duidelijk niet alleen voor!

De trofee voor het origineelste nummer ging naar WAP. Zij slaagden erin om tijdens de act om te bouwen van een piramide tot een balletnummer, waarbij de klimmers dus een ski moesten overnemen van de anderen om te kunnen deelnemen in de balletlijn. Van een creatieve manier om meerdere nummers in één te combineren gesproken!

De trofee voor de pechvogel was overduidelijk voor WAP die het natte water te vaak van dichtbij hebben gezien.

Naast de 1e plaats voor VVW Gierle, mochten we de Maasmasters belonen met de 2e plaats en WAP voor hun 3e plaats in de overall.

Het WVST mocht dit jaar dan misschien wel spijtig genoeg afwezig zijn vanwege de drukke voorbereidingen voor het World waterski show tournament, ze zijn bij deze gewaarschuwd dat ze volgend jaar sterke concurrentie mogen verwachten.

De jury en het publiek heeft van een supermooie shownamiddag genoten, de teams hebben het beste van zichzelf gegeven en konden tevreden naar huis gaan, VVW Gierle kan tevreden terugblikken op een knappe organisatie.