Showhappening 2018 - Jabbeke

25 augustus 2018 - Vlaamse showhappening te WVST

De cel show van de Vlaamse waterskifederatie, Waterski Vlaanderen vzw, heeft de locatie en de organisatie toegekend voor de showhappening 2018. De showhappening wordt door veel skiërs gezien als het Belgisch kampioenschap van het waterskishowskiën.

Het West Vlaams Showteam uit Jabbeke kwam als geselecteerde locatie uit de bus en mag sinds 2012 voor het eerst opnieuw de Showhappening organiseren. Over de showsite in Jabbeke valt zeker iets te zeggen. Het meer is slechts ongeveer 350m lang en de hoofdsteiger ligt in de scherpste bocht. Op zich geen gemakkelijke klus voor de teams die gewend zijn om op grote watervlakken te waterskiën. Aan de andere kant biedt de showsite wel enkele voordelen: er is een springschans, er zijn verschillende steigers om van te vertrekken, er is een strand om op aan te komen en vanaf 2018 zal er een hotel staan op minder dan 50m van de startsteigers.

Momenteel hebben zes teams mondeling toegezegd om deel te nemen aan de wedstrijd.

Het eerste team is V.V.W. Jachthaven Grimbergen, uit Grimbergen. Het is de eerste keer dat het team een competitie zal skiën sinds begin 2000. Voor andere teams dus best moeilijk om in te schatten hoe de Vlaams-Brabanders uit de hoek zullen komen.

De Geelse Showskiërs – Aqua Ski uit Geel en WAP Maaseik uit Aldeneik zijn respectievelijke het tweede en derde team. Beiden hebben een vrij grote groep jeugdskiërs, waardoor ze beide een grote kans maken op de kidstrofee. Het is een trofee die niet erg eenvoudig is om te winnen, aangezien het gros van de act uit -16-jarigen moet bestaan. Vorige editie wonnen de skiërs uit Aldeneik de kidstrofee.

Het vierde team op het water zal het West Vlaams Showteam (WVST) zijn. Na behoorlijk wat pech in 2017 hopen ze in 2018 beter te doen. Dat er is een schans aanwezig is, is een groot voordeel voor de getalenteerde schansspringers uit Jabbeke. Uiteraard speelt het thuisvoordeel voor de West-Vlamingen een grote rol. In de geschiedenis van de club heeft het nog nooit een thuiswedstrijd verloren. Doch moet het gezegd zijn dat het ondertussen al 6 jaar geleden is dat ze nog een wedstrijd thuis geskied hebben en dat de andere teams niet zijn blijven stilstaan.

De Maasmasters bijvoorbeeld kunnen in 2018 een gigantische stap voorwaarts maken. Sinds september van dit jaar hebben zij als enig Belgisch team een twin rig. Hiermee kunnen ze hun acts veel groter maken, wat de scores de hoogte in jaagt. Velen zijn benieuwd hoe ze het er vanaf zullen brengen, want het team is al enkele jaren zéér dicht bij hun eerste gouden plak op de showhappening.

Als laatste is er V.V.W. Gierle, de regerende kampioen. Ondertussen hebben ze twee titels op rij te pakken. Hun jeugd van de afgelopen jaren is sterk gegroeid en het talent begint zich te vertalen in goede prestaties op het water. Dat -en de showmanship die eigen is aan het team- maakt hen een ijzersterke kandidaat. Het zou trouwens voor de eerste keer in hun clubgeschiedenis dat V.V.W. Gierle de titel pakt op verplaatsing.

Het wordt op zaterdag 25 augustus in Jabbeke een spannende strijd om de eerste plaats op de showhappening. Maar dat niet alleen, de hoogst scorende act, kidsact en beste ballet zijn gegeerde trofeeën bij de teams en ze zullen er ongetwijfeld met volle overgave voor gaan!