Historiek

Showskiën ontstond in de jaren 1920 en 1930 aan de kusten, maar een echte boom was er in de jaren 1950 en 1960 in het midden westen van Amerika. Wisconsin nam de leiding in het oprichten van clubs waarvan het belangrijkste doel was om shows te brengen. Zelfs tot op heden zijn er in deze staat nog steeds meer showclubs dan in om het even welke andere staat. De eerste showski competitie vond plaats in 1967 in de Wisconsin Rapids.

Aan de basis van het showskiën liggen volgende personen:

In België heeft het showskiën zijn hoogtes en laagtes gekend sinds het ontstaan ervan. De eerste competitie, het kampioenschap van Vlaanderen (de diamanten ski), werd gehouden in 1948 bij de club Skianna. In 1980 werd het eerste Belgisch Kampioenschap gehouden op de put van Walem.

Het Belgisch Kampioenschap werd een jaarlijkse traditie waarbij verschillende teams het tegen elkaar opnemen.

Om het voor de kleinere clubs mogelijk te maken om deel te nemen werd de showhappening vanaf 2005 plaatsvervanger van het Belgisch Kampioenschap. Hierbij worden punten gegeven door een jury, maar wat er op die dag vooral belangrijk is, is de vriendschap die er groeit tussen de verschillende deelnemende teams.