Worlds 201412 tot 14 september 2014 - World Water Ski Show te Janesville, Wisconsin

Meer foto's

Het Belgian Waterski Showteam bracht een prachtige show op het World Water Ski Show Tournament.

Het “Rock Aqua Jays Water Ski Show Team” in Janesville, Wisconsin was de gastheer voor de 2e editie van het world waterski show tournament van 12 tot 14 september 2014. Deze club mag zich dit jaar reeds voor de 19e keer nationaal kampioen va het show waterskiën in Amerika noemen. Rekening houdende dat vele Amerikaanse teams volledig bestaan uit professionele waterskiërs, valt het niet te verbazen dat het hier het mekka van het showskiën zich bevindt!

In het competitie showskiën krijgt elk team 1 uur om zijn show te brengen. De jury let dan op zowel de moeilijkheid van de acts, de originaliteit en de uitvoering ervan. Maar ook de prachtige kostuums en de animatie van de skiërs voor en na hun acts zijn van groot belang. De interactie tussen de muziek, de vlotte opeenvolging van de acts op het water, en de aaneenschakeling van het geheel door de presentator leidt het publiek door de show.

Ons Belgian Waterski showteam heeft het daar prima gedaan! Als enige amateursporters tussen de andere grote deelnemers zoals China, Canada, Australië en natuurlijk USA zelf, beseffen de deelnemers maar al te goed dat het zwaar opboksen is tegen zo veel mogelijkheden van de professionals. Maar met een massa nieuwe ideeën sinds de deelname in 2012 en enorm veel zin om te trainen is er sindsdien zo veel vooruitgang geboekt dat we de andere grootlanden toch wel het vuur aan de schenen hebben kunnen leggen dit jaar!

Veel zin om te trainen is één ding, maar hoe doe je dat als geen enkel watervlak geschikt is en geen enkele boot hier in België sterk genoeg om de ‘strafste’ nummers te trainen? Enkele acts zijn enkel maar in stukjes voorbereid en werden in de week voor de competitie ter plaatse voor het eerst in zijn volledigheid getraind.

Als openingsnummer bijvoorbeeld zagen we een piramide 4 niveaus hoog met 2 extra drietrapspiramides ernaast. Dat betekent 22 skiërs achter één boot! Ook de blootvoetslijn van 8 skiërs tegelijk is niet evident om op onze (te) kleine Vlaamse watervlakken te trainen.

Verder konden ook de meisjes met de balletlijn – de Belgian Rock chicks –veel bijval scoren bij het publiek. Zowel met hun dansen op de steiger en het strand en hun elegantie op het water zijn deze dames een streling voor het oog. Neem daarbij o.a. nog meerdere duo’s en trio’s, een swifel ballet en onze jump-expert Gilles. Alles tezamen gaf dat een goed gevarieerd programma voor deze show.

De show van de Belgian waterski showskiërs werd afgesloten met maar liefst 4 drietrapspiramides tezamen naast elkaar. Dat zijn maar liefst 24 van de 26 skiërs samen op het water! En dat toont dan ook ineens de kracht van dit Belgische team. Om voor dit kampioenschap op wereldniveau de landen correct te kunnen vergelijken, bepaalt het reglement namelijk dat elk team mag bestaan uit 35 personen. Neem daar de piloten, co-piloten, steigerpersoneel, presentatoren, … ook bij, en dan houden we 26 skiërs over. Het Belgian showteam had 13 nummers in de show, waarvan in maar liefst 7 acts minstens 10 tot wel 24 skiërs tegelijk aan het werk zijn! Reken dan nog de pech erbij dat in de trainingsweek voorafgaand de grote show daarenboven een van onze skiërs –Arne- nog een ongeluk heeft gehad, waardoor een heel aantal nummers niet kon doorgaan zoals gepland. Daardoor is er nog heel wat creativiteit aan de dag gelegd geworden om de nodige aanpassingen te doen. Dan merk je hier de sterkte van ons team! Elke skiër is multifunctioneel en kan meerdere acts aan. De meeste skiërs doen aan 4 tot 6 shownummers mee. Elke skiër is immers een onmisbaar onderdeel van het grotere geheel.

En dat is topsport! Topsport waar het hopelijk ook in België ooit de erkenning voor krijgt die het verdient …

In de andere deelnemende landen zien we dan ook quasi uitsluitend professionele waterskiers, waarbij vooral de USA ongenaakbare toppers heeft. Hun winnende show dit jaar omvatte een enorm scala swifel-ski experten en een beresterk jump team. De ervaring van de Amerikaanse skiërs maakt ook dat de opeenvolging en snelheid van acts enorm hoog ligt wat hun resultaten absoluut de hoogte in drijft. Hun slotnummer was er echter eentje dat zonder het uitvallen van onze gekwetste skiër, ook in het programma stond van ons Belgian Waterski Showteam, namelijk een dubbeltops viertrapspiramide.

Team USA heeft absoluut terecht gewonnen en zal wellicht nog vele jaren de top aandrijven. Maar de andere landen voelen de hete adem van het Belgische showteam in hun nek.

Terwijl we in 2012 nog 270 punten achter de voorlaatste stonden, scheelt het nu nog maar 65 punten met de voorlaatste en 132 punten met het 2e gerangschikte team Australië.

Knap gedaan Belgian Waterski Showteam! Een dikke proficiat!

Ranking World Water Ski Show Tournament 2014

  1. USA: 1954 pt
  2. Australië: 1510
  3. Canada: 1495
  4. China: 1443
  5. België: 1378