Historiek

Hoewel alles wat met waterskiën te maken heeft praktisch altijd in Amerika het levenslicht zag, claimen de Australiërs dat het blootvoetwaterskiën van bij hen komt. Men weet niet precies waar en wanneer er voor het eerst aan blootvoetwaterskiën werd gedaan, maar vermoedelijk moet dit in de beginjaren ‘60 in het warme Surfers Paradise in het Noordoosten van Australië geweest zijn.

De Amerikanen zien de oorsprong van het blootvoeten echter in Florida in 1947. Een eerste kleine competitie, met twee deelnemers, zou er al doorgegaan zijn in 1950.

Oorspronkelijk zag met het blootvoeten enkel aan de boom (naast de boot). Later ontstond de diepwaterstart, de tumble turn, enz. en evolueerde het blootvoeten zich tot een volwaardige discipline. Het schansspringen voor blootvoeters kende zeker zijn oorsprong in Australië.

De eerste grote blootvoetcompetitie (38 deelnemers) ging door in Australië in 1963.

In november 1978 werden de eerste wereldkampioenschappen gehouden in Canberra (Australië) met 54 skiërs.

Sinds het eerste Belgisch kampioenschap in 1976 en het eerste Europees kampioenschap in 1977, heeft het blootvoeten in Europa heel wat vooruitgang geboekt.

Deze snelle evolutie is hoofdzakelijk te danken aan de drang naar bewegingsvrijheid en het verlangen om zich te meten met diegenen die spektakel kunnen brengen. Immers, blootvoeten heeft nog altijd iets spectaculairs: op blote voeten over het water glijden tegen een hoge snelheid.

Iedereen die de techniek van de monoski goed onder de knie heeft, kan daarom meestal niet weerstaan aan de verleiding om het ook eens te proberen op blote voeten. En al gauw blijkt dat dit echt niet zo moeilijk is als het eruit ziet.