Helm

In principe kunnen we stellen dat het verplicht is een helm te dragen wanneer men over hindernissen in het water gaat. Zo moet men een helm dragen bij het springen, zowel voor de klassieke discipline, het blootvoeten als bij andersvaliden. Ook wakeboarders moeten een helm opzetten wanneer zij over een slider gaan.

Om te springen gebruik je best een lichte helm uit versterkt kunststof. Een zware helm zou het hoofd te zwaar belasten bij de landing of bij het raken van de schans. De helm moet naast het hoofd ook de oren beschermen, maar mag niet te strak om de oren zitten daar dit het evenwichtsgevoel kan verstoren.

We kunnen twee soorten helmen onderscheiden. Met een mondstuk en zonder een mondstuk. Indien de helm geen mondstuk heeft zal hij voorzien zijn van een riempje onder de nek of onder de kin. Een riempje onder de kin is beter. Bij een ruk aan de helm is de kin immers veel sterker dan de nek.

Speciaal voor het waterskiën werd een helm ontworpen met gaten. Dankzij deze gaten kan het water uit de helm ontsnappen. Achteraan is de helm hoger uitgesneden, zodat de skiër zijn nek niet kan breken wanneer hij valt.