« Terug naar overzicht

GVA 1/8/2017 - Zowel moeder als dochter halen zilver op Belgisch Kampioenschap Waterski

GVA 1/8/2017 - Zowel moeder als dochter halen zilver op Belgisch Kampioenschap Waterski

01-08-2017 - Jasmin Geens (16) uit Lille schopte het zondag in Schoten tot Belgisch vice-kampioen in het waterskiën. Haar moeder Anick Kem­­­­pinaere (50) haalde op haar BK-debuut meteen zilver.

Het wonderlijke waterski­verhaal van het gezin Geens-Kempinaere uit Lille valt grotendeels te catalogeren onder ‘de appel valt niet ver van de boom’. Moeder Anick waterskiet al haar hele leven en nam haar twee dochters Jasmin en Margo al op kleuterleeftijd mee naar de waterplas. “Ik was 2,5 jaar oud toen ik voor het eerst op de plank stond. Ik denk dat ik eerder op het water zat dan dat ik kon lopen”, lacht Jasmin. Maar het was de dochter die de mama op haar vijftigste tot een deelname aan het Belgisch Kampioenschap Waterski ‘dwong’.

“Het is inderdaad in feite allemaal bij mij begonnen”, vertelt Anick Kempinaere. “Ik waterski al heel mijn leven voor mijn plezier, niet zozeer om aan wedstrijden mee te doen. Maar toen we Jasmin dit weekend naar het BK in Schoten vergezelden, vond mijn dochter dat ik de tegenstand in de klasse +45 waard was en schreef ze me prompt in. Tja, als ik er dan toch was, waarom ook niet.”

Klein wereldje

Het resultaat loog er niet om: Jasmin sprokkelde vier keer zilver en drie keer brons en mag zich Belgisch vicekampioen noemen, mama Anick pakte bij haar BK-debuut in de klasse +45 meteen zilver. “Technisch gezien was zelfs goud haalbaar”, blikt de vrouw een dag later terug. “Maar dat is een streefdoel voor volgend jaar. Als je bij je eerste deelname meteen zilver pakt op de slalom, motiveert dat enorm om door te gaan. Ik vind de sfeer tijdens zo’n wedstrijd heel leuk. Het is een klein wereldje, iedereen kent iedereen, maar iedereen gunt het elkaar ook. En dat je met je eigen dochters kan trainen, maakt het nog mooier. We coachen elkaar.”

Jasmin nam afgelopen weekend in de drie disciplines van klassiek waterski deel: de slalom, het schansspringen en de figuren. “Vorig jaar was mijn deelname aan het BK mijn allereerste offi­ciële wedstrijd en toen haalde ik twee keer zilver en één keer brons. Dat ik dit jaar zeven medailles kon halen, heeft vooral te maken met het feit dat ik het voorbije jaar veel trainingen en stages gedaan heb”, zegt de zestienjarige.

Dat het gezin ging in Lille wonen om dicht bij waterskiclub VVW Gierle op de Warandeplas in Gierle (Lille) te zitten, oudste dochter ­Margo showskiet op wereldniveau en Jasmin probeert zelfs in de winter zo veel mogelijk te trainen.

Artikel uit "Gazet van Antwerpen - door Hans Otten"

« Terug naar overzicht