World Games

De World Games zijn niet zo gekend als de Olympische Spelen, maar ze beginnen te groeien tot een van de grootste internationale sportwedstrijden ter wereld. Het zijn eigenlijk de Olympische Spelen voor niet-Olympische sporten. Deze wedstrijd vindt dus, zoals de Olympische Spelen, slechts plaats om de vier jaar. Telkens in het jaar na de Olympische Spelen.

Het BOIC (Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité) bepaalt welke skiërs mogen deelnemen, op basis van selectiecriteria. Deze criteria liggen zoals ook voor de Olympische Spelen, ontzettend hoog, het BOIC selecteert alleen atleten die kans hebben op een medaille.

Op de wereldspelen worden niet altijd dezelfde disciplines aangeboden. De organisator kan hier mee keuzes in maken.


7 tot 17 augustus 2025 World Games te Chendu, China

In 2025 staan de disciplines wakeboard boot, wakesurf en wakeboard cable geprogrammeerd op de world games.

Het aantal deelnemers voor de totale competitie is beperkt, dus de selectie zal zeer streng zijn. 

Meer informatie op de website van de World Games 2025

10 tot 14 juli 2022 - 2021 World Games te Birmingham, USA

De 2021 Wereldspelen werden verplaatst (COVID-19) naar 10-14/07/2022.


25 tot 28 juli 2017 - World Games te Wroclaw, POL

De Wereldspelen 2017 zullen plaats vinden in Polen te Wroclaw van 24 tot 28 juli, hier alle informatie.

Kate Adriaensen en Olivier Fortamp werden geselecteerd door de IWWF en het BOIC bij de discipline klassiek voor deelname aan de World Games 2017. Er werden geen wakeboarders geselecteerd.

Meer info kan je terugvinden op de website van de World Games 2017.

Uitslagen:


26 tot 29 juli 2013 - World Games te Cali, Colombia

De Wereldspelen 2013 hebben plaats gevonden in Colombia te Cali "Los Andres Club" van 25 juli tot 04 augustus, voor het wakeboard boot zijn er spijtig genoeg geen Belgische riders geselecteerd. De resultaten kan je terugvinden op de website van de World Games 2013, maar je kan ze hieronder ook in pdf terugvinden.


22 tot 25 juli 2009 - World Games Kaoshiung in Taiwan

Er werden 3 atleten geselecteerd. Elke Venken en Quentin Deleforterie in het Wakeboarden en Kate Adriaensen voor de klassieke disciplines.

En onze skiërs deden het niet slecht in Taiwan…

Quentin haalde meteen na de eerste voorronde de halve finales waar hij spijtig genoeg na een vroege val werd uitgeschakeld; Elke Venken raakte door de “herkansing” in de finale en wist een mooie vierde plaats te veroveren!

images/discipline-wakeboard/wedstrijden/2009-wereldspelen.bmp

Elke was teleurgesteld met haar eerste ronde, in de tweede ronde, de herkansing had ze wel een goede loting en dus alles was mogelijk. Quentin was intussen wel naar de halve finale en mocht ’s anderendaags deze halve finale riden. Hier werd hij uitgeschakeld en was de wedstrijd voor hem over. Hij eindigde toch nog als eerste Europeaan. Het programma zat wat eigenaardig in elkaar en Elke moest twee dagen wachten vooraleer ze opnieuw kon riden... die tijd heeft ze dan maar besteed als trouwe supporter van mij, Kate, bedankt hiervoor Elke. Eigenlijk kende ik Elke niet echt tot voor de wedstrijd, maar elke keer wanneer ik skiede was zij daar om mij aan te moedigen en te kijken!! Het relaxte haar ook om samen naar het barefooten (blootvoets waterski) te kijken, en daarbij te denken:"pfff, ik kan dat ook, ik had mee moeten doen in barefoot!!" Tenslotte was het eindelijk aan haar, deze keer was ik de leider van haar fanclub. Elke moest als derde laatste van haar groep, dus ze had een goed idee van wat ze moest doen om door te geraken. Wat een doortocht, een feilloos eerst parcours!!! en het tweede parcours begon heel mooi, en dan een dubblele wakejump?? en een dubbele wake 180??? Zo’n eenvoudige figuur,… ik snapte er niets van tot ik Elke nadien sprak. Ze was nerveus voor de start, maar vanaf ze op het water stond was dat allemaal voorbij. Ze had gezien wat de anderen hadden gedaan en wist exact wat ze moest doen om door te gaan naar de finale. Vandaar de wakejump en wake 180 legde ze me uit. Ze had niet meer nodig en wou op veilig spelen. Ze wist wat ze moest doen, en dat deed ze dan gewoon. In de finale heeft Elke ook een fantastisch parkoers gerided. Ze voelde haar goed zei ze, was niet echt zenuwachtig en deed haar hele run. De andere drie meisjes waren gewoon te sterk... om op het podium te geraken moest ze een figuur in haar run zetten waarop ze nog volop aan het trainen is en eigenlijk nog niet onder de knie heeft... dus geen regrets voor Elke, een mooie wedstrijd en de beste won.

In het algemeen waren de Wereld Spelen voor ons, de Belgisch waterski ploeg, een fantastische ervaring als wedstrijd met een echte teamsfeer tussen de verschillende Belgen. Alle atleten van de Belgische ploeg kwamen elkaar steeds aanmoedigen, ook al kenden ze mekaar, of de sporten totaal niet. Het was een ideale kans om andere Belgische topatleten te leren kennen, evenals hun sport. Er was een enorme variatie aan sporten, en iedereen was bij de besten in hun sport, dus deed mee voor eremetaal. Het was echt een superervaring om met andere “professionals” op te trekken en te zien hoe zij zich voorbereiden. Een pluim gaat zeker ook naar de begeleiding van het BOIC. Dergelijke begeleiding is gewoon fantastisch en helpt zeker om optimaal te presteren. Iemand van de delegatie stond paraat dag en nacht in geval we een probleem hadden, en de medische staff was elke dag aanwezig op het watervlak als de skiërs moesten skiën of riden. Echt een fantastische organisatie in een echte teamsfeer. Het was een super wedstrijd met een super ambiance!!

results