Historiek

Het ontstaan van het wakeboarden

Reeds tientallen jaren is het windsurfen een geliefde sport in de wereld. Maar zoals in vele sporten hebben de windsurfers niet altijd de ideale omstandigheden om hun sport te beoefenen. Hun grootste frustratie is ‘geen wind’.

Op een gegeven moment heeft iemand zijn surfplank met een touw aan een boot vastgeknoopt en het spelletje was dat je zolang mogelijk op de plank kon blijven staan. Het werd een rage op windloze dagen.

1985, Tony Finn, een windsurfer in hart en nieren, bracht een meer wendbare plank op de markt die de surfers meer mogelijkheden bood om hun kunsten uit te bouwen: de SKURFER. Van toen af gebruikten de surfers een gewoon skitouw om meer boardvrijheid te verkrijgen. Naarmate de jaren verstreken, evolueerden de boards en komen we zo tot de hedendaagse boards die door vele fabrikanten worden geproduceerd.


Waar komt de naam WAKEBOARDEN nu vandaan?

Een wake is het Amerikaanse woord voor ‘een artificiële golf’ (de golf van een boot).

In 1990 werden in Amerika de eerste wedstrijden georganiseerd. In 1992 besloten World Sports and Marketing deze sport wereldwijd te promoten. Toen werden ook de eerste internationale wedstrijden ingericht en konden wakeboarders uit de hele wereld zich met elkaar meten.