Figuurski's

De ski

Figuurski's draaien gemakkelijker op het water omdat zij geen vin hebben. Dit maakt echter wel dat ze in het begin een beetje glibberig aanvoelen. Overlangse groeven in de punten van de ski zorgen ervoor dat de ski’s iets beter sporen. Soms zijn er twee groeven over de hele lengte van de ski. Hierdoor gaat de ski beter sporen maar zal ze moeilijker draaien.

De lengte van de ski

Een figuurski is korter en breder dan een combiski. Zo kan de skiër met lagere snelheid op het water blijven staan. De lengte van de ski ligt gemiddeld tussen 90 en 120 centimeter. De maximum breedte is 30% van de lengte van de ski.

Het gebruik van de ski en de grootte van de skiër bepalen in grote mate de afmetingen van de ski.

In onderstaande tabel kan je zien dat ski’s voor handfiguren groter (langer en breder) zijn dan deze speciaal gemaakt voor voet aan de lijn.

Bij handfiguren sta je met beide voeten op de ski, terwijl je bij toeholdfiguren een voet aan de hendel houdt, waardoor je het lichaamsgewicht meer naar voor brengt. De ski komt platter op het water te liggen, waardoor het contactoppervlak met het water vergroot en de ski kleiner mag zijn. Dit maakt dat je eveneens gemakkelijker zal kunnen roteren.

SKIS FOR HANDS SKIS FOR TOEHOLDS
Length Width Weight Length Width Weight
Inches
cm Inches cm Gramms Inches cm Inches cm Gramms
41 104.1 11.00 27.9 1120 38 96.5 10.25 26.0 920
42 106.7 11.25 28.6 1160 39 99.1 10.50 26.7 1000
43 109.2 11.50 29.2 1220 40 101.6 10.75 27.3 1060
44 111.8 11.75 29.9 1280 41 104.1 11.00 27.9 1120


De vorm van de figuurski

Eerder hebben we reeds besproken dat de breedte van de ski 30% mag zijn van de lengte van de ski. Bij figuurski’s voor handfiguren worden beide kanten van de ski meestal afgevlakt, wat maakt dat de ski in zijn totaliteit meer oppervlakte zal hebben (meer opwaartse kracht). Hierdoor zal je bij hekgolffiguren beter kunnen afstoten en landen. Figuurski’s speciaal ontworpen voor toeholdfiguren hebben meer afgeronde kanten omdat je hier vooral rotaties zal uitvoeren en dit gemakkelijker draait.

Daarnaast zijn er ook figuurski’s met een rubberen rand. Deze zijn minder agressief. Dit komt omdat de rand van de ski minder scherp is, waardoor deze minder snel water zal scheppen. Deze ski’s zijn ideaal voor beginnende figuurskiërs en voor toeholdfiguren.

Ski’s zonder rubberen rand daarentegen zijn gemaakt voor de betere skiërs. Deze snijden beter naar de hekgolf toe, maar je zal gemakkelijker vallen bij het maken van een verkeerde beweging.


De bindingen

Plaatsing van de bindingen

Bij een skiër op twee figuurski's moeten de bindingen zo geplaatst worden dat het centrum van het enkelbeen in het middelpunt van de ski staat.

Op een monofiguurski staat de voorste binding één à twee centimeter naar voren.

Bij toeholdfiguren sta je dan weer wel volledig in het midden omdat je daar meer op je tenen staat.

De bindingen van een mono-figuurski staan niet zoals bij het slalommen recht achter elkaar, maar onder de natuurlijke hoek als je een been achter het ander brengt.

De achterste binding moet zo geplaatst worden dat deze 45° gedraaid staat ten opzichte van de middellijn. Hierdoor zal de figuurskiër gemakkelijker door de knieën kunnen plooien. Bij een te grote hoek ga je niet voldoende door de knieën kunnen gaan, terwijl je bij een te kleine hoek je bij het landen teveel naar voor zal leunen. Bovendien moet de voet in het midden van de ski staan.

Soorten bindingen

De bindingen moeten comfortabel zijn, maar de voorvoet moet wel nauw genoeg sluiten om volledige controle over de ski te behouden. De achterbinding is een voetlap (niet te nauw, gemakkelijk in en uit) met een antislip deklaag onder de voet


We kunnen verschillende soorten bindingen onderscheiden: