Features

De obstakels in het water, bepalen mee het succes van de kabelbaan. Wie nog nooit een obstakel heeft genomen zal misschien geïntimideerd zijn door de grootte van bepaalde obstakels. Kies om te starten een obstakel dat bij je niveau past.

Op de website van Unit-parktech worden de obstakels onderverdeeld in verschillende groepen.

Kicker

Een obstakel dat zeker niet mag ontbreken in een kabelpark is de kicker. En dan nog liefst een kicker aan de linkerzijde van de kabel en één aan de rechterzijde.

Een kicker is een schans ter vervanging van de hekgolf van de boot. Vooral spins (rotaties) en inverts kunnen heel goed getraind worden op de kicker.

Box

De ‘box’ is het meest klassieke obstakel en een ‘must have’ in elk kabelpark. Hij is in vergelijking met de rail veel breder, waardoor het gemakkelijker is om het evenwicht te behouden. Het is het perfecte platvorm voor riders die juist leren om over obstakels te glijden. Ook gevorderde wakeboarders gebruiken dit obstakel steeds om nieuwe tricks bij te leren vooraleer het op technisch moeilijkere obstakels uit te proberen.

Rail

De rail is een plat vlak dat minder breed is dan de breedte van een wakeboard. Het is afkomstig uit het skatepark en bied de rider een skateboard geïnspireerde wakeboard ervaring. Men spreekt over een ‘Handrail’ wanneer het obstakel bestaat uit een dunne buis.

Pipe

De Pipe is de perfecte opstap nadat je goed overweg kunt met de rail en de box. De ronde vorm vraagt een goede balance, maar bied een gemakkelijke opstap langs de zijkant. De platte helling aan de voorkant geeft beginners de mogelijkheid om deze veilige en technische rail uit te proberen.

Combinaties

Obstakels zijn modulair en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden. Zo kom je onder andere tot een funbox, bestaande uit een ‘A-Frame box’ met een brede ‘table’ aan de zijkant, wat een hele waaier aan tricks opent. Beginners kunnen de eerste stapjes doen op de brede ‘table’ en de meer professionele riders kunnen gebruik maken van de ‘transfer’ om het spektakel op de plas een nieuwe dimensie te geven.

Bovenstaande obstakels zijn de basis, maar de verschillende kabelbanen proberen zich te onderscheiden van elkaar door zelf unieke obstakels te bouwen, of door een speciale feature aan te kopen die niemand heeft. Professionele obstakelbouwers komen elk jaar met vernieuwingen en houden de sport innoverend. Een typisch voorbeeld hiervan is de ‘Poolgap’ waarbij de wakeboarder eerst in een verhoogd zwembad springt en dan op een rail het obstakel afwerkt.