Hoe kan ik helpen?

Wat is grensoverschrijdend gedrag?

Grensoverschrijdend gedrag gaat niet enkel over de ‘zwaardere’ overtredingen. Ook de lichtere vormen van overschrijding hebben een belangrijke negatieve impact op een persoon.

Het gevoel hebben dat je niet meer de eigen keuze hebt wat je overkomt, dat een ander je niet behandeld op een respectabele manier manier zoals het hoort, … kan ondermijnend werken voor je zelfvertrouwen, voor je vertrouwen in de mensen rondom je, … Zeker als de tegenpartij iemand is die op een of andere manier ‘macht’ over je heeft , dan komt dat zeer imponerend over.

Dus ook de lichtere vormen mogen niet onderschat worden. Laat als club je kop niet in het zand steken, en onderneem actie! Voor het welzijn van al onze leden en zeker onze jongeren!

Recent was er een reportage op VRT: Pano - Vuil Spel.

Enkele cijfers

Een grootschalige bevraging van 2044 Vlaamse volwassenen tussen 18 en 50 jaar over hun jeugdervaringen in een georganiseerde sportcontext, geeft aan dat 44 % ooit in aanraking kwam met grensoverschrijdend gedrag (vaak combinaties):

Daarnaast gaf 11% van de respondenten aan gepest te zijn. 70% van de plegers zijn andere sporter(s). 35% rapporteerde dat er (ook) een trainer betrokken was.

Deze cijfers tonen aan dat geen enkele sportclub er mag van uitgaan dat het bij hen nooit kan gebeuren! Waterski Vlaanderen kan jullie ondersteunen om een actieplan op te stellen.


Wat kan je als club ondernemen?

Niets doen is geen optie!

Wat nu niet is, kan misschien nog komen of is misschien al lang bezig zonder dat iemand anders het ziet! Ook al weet je als trainer of clubbestuurder misschien niet goed wat jij hieraan kan doen. Toch mogen we onze kop niet in het zand steken! Door kleine stapjes gaan we ook vooruit. Liever traag vooruit, dan stilstaan of achteruit gaan.

Bespreekbaar maken

Ook al weet je niet goed hoe je aan de slag moet, dit kan iedere trainer/club:

Dit zijn eerste stappen die elk club zonder problemen zou moeten kunnen integreren. Wil en kan je als club nog een stapje verder gaan?

ICES - Sport met grenzen: vlaggensysteem

Sport met grenzen wil via het vlaggensysteem een leidraad aanbieden om bepaalde gedragingen te beoordelen. Misschien vindt de ene een bepaalde gedraging nog ok, terwijl voor een andere dit helemaal niet meer ok is. Wie heeft dan gelijk? Hoe ga je dat beoordelen?

Hoe kan je als clubbestuurder / trainer reageren bij een bepaalde situatie? Zowel naar de dader als naar het slachtoffer biedt dit pakket tips en voorbeelden.

Op www.sportmetgrenzen.be vind je verder veel nuttige vragen en antwoorden die zeer praktijkgericht zijn. Het is immers al een sterke start als je zelf als trainer of clubbestuurder een bredere achtergrond hebt.

WSV kan jullie ook begeleiden


Pedofiele gevoelens kies je niet, pedofiele daden wel.

Stop it Now! biedt ondersteuning aan mensen met pedofiele gevoelens en hun naasten. Maak je je zorgen over je eigen gevoelens of gedrag of maak je je zorgen over de gevoelens of het gedrag van iemand in je directe sociale omgeving? 0800 200 - e-mail: vragen@stopitnow.be.