Veelgestelde vragen

Opgelet: de laatste aanpassingen sinds 23/07 zijn niet opgenomen in deze richtlijnen! Door de vele snel wijzigende en lokaal verschillende maatregelen is het niet eenvoudig bij te houden.
De clubbestuurders hebben telkens mails gekregen onmiddellijk na het verkrijgen van de aangepaste richtlijnen. Raadpleeg zeker ook zelf de richtlijnen van je gemeente en provincie.
Algemene zekerheid:
- registratie van zowel de sporters als de horeca verplicht.
- Mondmaskerplicht is sterk uitgebreid maar lokaal verschillend. Grotendeels overal bijna heel de tijd verplicht, behalve tijdens het sporten en aan tafel in de horeca.
- de bubbels zijn terug verkleind tot 5 (sporten mag met meer volgens de voordien vastgelegde maatregelen)
- in provincie Antwerpen is groepssport +18 verboden


Mogen kleedkamers terug openen?

Ja, kleedkamers en douches mogen terug gebruikt worden. Wat de concrete modaliteiten zijn, wordt nog meegedeeld na publicatie van het ministerieel besluit.

Wij willen zelf affiches of dergelijke maken. Waar kunnen we pictogrammen e.d. vinden?

Een bubbel van 10 (15 vanaf 01/07) ... hoe moet je dat controleren en wat is het nut daar nog van?

Dit is een heel belangrijke maatregel! Maar ze is nauwelijks controleerbaar, en daarvoor wordt er voor 100% gerekend op het gezond verstand en verantwoordelijkheid van iedereen.

Stel dat je elke dag van de week met 15 andere mensen in nauw contact staat, en in het weekend nog een een feestje met 50 personen houdt, dan heb je met ruim meer dan 100 mensen op slechts één week tijd nauw contact gehad. Dan heb je een gelijkaardige situatie als de Italiaanse skidorpen waar een grote verspreiding begonnen is, en kunnen wij ook heel snel bij een besmetting terug naar een escalatie gaan met mogelijke nieuwe lockdown. Het is dus echt een heel belangrijk gegeven dat iedereen zijn best doet om het aantal 'bubbel-contacten' te beperken.

Dat betekent niet dat je een hele week niet met meer dan 15 personen mag praten. Maar hou ruimere afstand met de mensen die niet in jouw bubbel zitten. Op 1,5m van elkaar in het gras aan de waterskiclub kan je nog steeds heel fijne babbels hebben en genieten van de sociale contacten.

Let op: in een bubbel van 15 mag je dichterbij komen, naast elkaar zitten, samen achter de boot skiën, ... maar echt fysiek contact dient nog wel vermeden te worden.

Als clubbestuurder ben je niet verantwoordelijk om jullie leden hierop te controleren. We vragen wel alle clubs om hun leden hierover te informeren en het belang ervan te benadrukken. Hoe meer iedereen beseft waarom dit zo belangrijk is, hoe groter het draagvlak en de naleving ervan. Zie je natuurlijk dat er overduidelijk leden zich hier niet aan houden, dan is het zeker aangewezen om je leden hierover aan te spreken. Maar jullie moeten geen politieagent spelen en dit strikt in de gaten houden.

Mag je met meerderen in de boot zitten?

Ja.

Met personen die binnen je bubbel van 15 personen zitten, mag je ook dichterbij in dezelfde boot zitten, en dus met meer mensen tezamen.

Maar denk erom dat deze mensen dus in jouw persoonlijke bubbel van die week zitten. En dit geldt voor al wie in de boot zit! Ga je met 5 wakeboarders tezamen in de boot, dan hebben jullie alle 5 voor die week nog maar 10 andere personen die je in je bubbel mag opnemen!


Mogen ook niet-leden komen waterskiën?

Ja


Ben je verplicht om te reserveren / registreren om te komen waterskiën of in de horeca te zitten?

In de horeca is het verplicht om te registreren. (min 1p per tafel).

Er is op dit moment geen absolute verplichting om te registreren voor de sporters. Het wordt wel heel sterk aangeraden, zowel uit de sportsector als uit de horeca-sector. Dus als federatie moedigen we de clubs aan om een eenvoudig registratiesysteem te behouden. De enige reden is de gezondheid van al onze leden te garanderen. Als er ergens een besmetting zou opduiken, dan is een goede contact tracing nodig om zo snel mogelijk de mogelijks besmette personen in quarantaine te laten gaan. Op die manier help je je andere leden hun gezondheid te garanderen, en vermijd je dat door een uitbraak van een besmetting dat sportclubs terug zouden moeten sluiten.

Elke club kiest zelf hoe ze dit uitwerken.


Mag je met meerdere skiërs achter de boot skiën?

Ja, contactsporten zijn terug toegestaan. Dus je kan ook met meerdere skiërs tegelijk achter de boot skiën.


Mogen we materiaal uitlenen / verhuren?

JA


Wedstrijden

Wedstrijden zijn vanaf 1 juli toegestaan met publiek.

Opgelet: in onze sport is het niet altijd mogelijk om jury op voldoende afstand van elkaar te zetten. In dit geval moet elk jurylid akkoord zijn dat hun persoonlijke contacten die week zich focussen op het waterskiën, want dan vallen de mede-juryleden (waarmee je dichterbij zit) in je bubbel van 15.

Indien dit niet mogelijk is, moet er gezorgd worden dat de jury op voldoende afstand van elkaar kan zitten.

Voor alle richtlijnen, verduidelijkingen en extra protocollen, zie onze richtlijnen.


Mag onze kantine / bar terug openen?

Ja, maar onder dezelfde voorwaarden als de officiële horeca. Dit staat uitgebreid uitgelegd onder richtlijnen.