Details richtlijnen voor clubs & sporters

De basisinformatie van wat wel of niet mag, vind je in de rubriek 'kleurencodes'. Daar vermelden we ook in welke kleurencode we ons momenteel bevinden.

Hieronder vind je per thema meer details over de praktische uitwerking en gedetailleerde richtlijnen.

Richtlijnen voor waterski- en wakeboardclubs, sporters, ...

Een affiche met de richtlijnen voor jullie leden kan je hier downloaden in jpg of pdf. Deze affiches zijn ook reeds per post verzonden naar onze clubs.

Waterski & wakeboard zijn bij uitstek individuele of familie gebonden buitensporten die veilig beoefend kunnen worden mits het in acht nemen van de social distance regels.

En gelukkige kunnen we voortaan ook veel randactiviteiten die onze sport zo plezant maken terug erbij nemen: het gezellig samenzijn met vrienden, lekker relaxen en keuvelen op de grasweide, genieten van een lekker glas op het terras, organiseren van wedstrijden, …

Om een veilige opstart mogelijk te maken, heeft Waterski & wakeboard Vlaanderen richtlijnen opgemaakt voor onze clubs. Deze zijn opgesteld op basis van de richtlijnen die we van de overheid hebben gekregen, en dienen dus ook absoluut nageleefd te worden!Wedstrijden

Wedstrijden mogen georganiseerd worden volgens de geldende protocols, zie links hieronder. Voor outdoor sporten gelden hier geen verschillen tussen code geel en oranje.

Belangrijkste aandachtspunten:

Link protocol

Protocol voor sportevevenementen en wedstrijden


Kampen

Kampen mogen blijven doorgaan, ook onder code oranje. Natuurlijk moet je wel alle maatregelen van het protocol naleven.

Sportinfrastructuur

Sportaccommodatie

De volledige sportaccommodatie mag gebruikt worden.

Sanitaire ruimtes

Kleedkamers en douches zijn als algemene regel niet langer toegankelijk in code oranje. De kleurencodes spreken ook van een duidelijk verbod. In de leidraad voor code oranje wordt er wel een uitzondering voorzien voor de kleedkamers:

Enkel in uitzonderlijke gevallen en als de hygiënische en gezondheidsredenen dit noodzakelijk maken kunnen kleedkamers na de sportactiviteit beperkt opengesteld worden. (bv. veranderen van wetsuit bij outdoorsporten, ) Dus beperkt het gebruik zo veel mogelijk en hou je strikt aan de hygiëne-voorschriften:


Kleedkamers kunnen geopend zijn op volgende voorwaarden:

Toiletten kunnen geopend zijn op volgende voorwaarden:

Met affiches wijs je je leden erop dat het verplicht is om de handen te wassen na gebruik van de toiletten


Inschrijvingen (balie/secretariaat)


Horeca

De kantines van sportclubs mogen geopend worden onder dezelfde voorwaarden als gewone café's en restaurants.

Dit houdt o.a. in: (voor alle regels, zie de gids van de FOD economie - met aantekeningen van WSV)

Alle maatregelen voor de horeca kunnen worden teruggevonden worden in deze gids van FOD economie.


Belangrijk probleem voor onze sportclubs: de meeste clubs werken immers niet met obers en standaard gaan alle klanten zelf aan de toog hun bestellingen afhalen.

Ter info: tekst in het staatsblad:

2 mogelijke oplossingen => eenmanszaken en take away


Eenmanszaken

Er is één uitzondering bij de FOD economie waarbij er wel aan de toog mag afgehaald worden: In eenmanszaken kan worden besteld en bediend aan de bar, steeds met respect voor de afstand van 1,5 meter met en tussen de klanten. Wanneer er dus maar één persoon in de hele bediening staat, is er sowieso geen twijfel, en kan er afgehaald worden aan de toog.

Specifiek voor deze interpretatie hebben we in de gids van de FOD economie aantekeningen gemaakt om jullie te helpen dit juist te interpreteren.

Zeker voor de kleinere clubkantines die volledig met vrijwilligers werken, is het een aangeraden idee om op deze manier als eenmanszaak te werken. Maak het eventueel de barman/vrouw gemakkelijker en geef frisdrank en bier in flesjes zodat je afwas uitspaart, en dat je met één persoon achter de bar kan werken.

Let zeker toch nog op volgende zaken indien je als eenmanszaak gaat werken:


Take away

Als een club een extra take away-punt inricht is het absoluut NIET toegestaan dat de klant met dit aangekochte drinken op het terras gaat zitten. Meenemen naar de ligweide of dergelijke is wel toegestaan.

Richt het take away-afhaalpunt in zoals een winkel: met duidelijke afstandsindicatoren voor wachtenden, ...

Download deze afbeelding van de kantine kan hier.

Alle officiële informatie omtrent de horeca vind je op de website van de FOD economie:


Mondmaskerplicht in de horeca

Het is verplicht om in de horeca een mondmasker te dragen bij elke verplaatsing. Dus binnenkomen en naar je tafel wandelen, naar het toilet gaan, ...


Registratieplicht

Het is verplicht dat er per tafel telkens minstens 1 persoon zijn gegevens achterlaat: naam, voornaam en GSM-nummer.


Tip: op deze website van de FOD kan je een communicatiekit terugvinden. Hier vind je heel veel affiches, pictogrammen, ... die vrij te gebruiken zijn.


Sportmateriaal

De voorkeur gaat uit naar gebruik van eigen persoonlijk materiaal.

Verhuur of uitlenen van materiaal is toegestaan en kan onder volgende voorwaarden:


Algemene maatregelen in de omgang in de clubs - Hoe de social distance respecteren?

Registratie van de aanwezigen in de watersportclub

Er is geen beperking op het aantal aanwezigen in de club. Het is ook niet verplicht om op afspraak te komen.

- voor sportlessen is een registratie verplicht

- voor sporters die individueel komen sporten en enkel eigen materiaal gebruiken is registratie niet verplicht, wel aanbevolen

Na 14 dagen moeten deze gegevens vernietigd worden.


Groepsactiviteiten

Zie kleurencodes.


Specifieke maatregelen in de boot

Piloot & co-piloot

Je mag met personen die binnen je bubbel zitten ook dichterbij in dezelfde boot zitten.

Als je met personen in de boot zit die niet tot jouw bubbel behoren, dan draagt elke opvarende een mondmasker.

Als er in een gedeeld gebruikte boot gewisseld wordt van piloot en/of co-piloot dienen alle oppervlaktes die aangeraakt worden, te worden gedesinfecteerd met desinfectiemiddel. Leg hier standaard een spuitbus en doek voor klaar in de boot. O.a. denken aan: bar van de tower, stuur, versnellingspook, bedieningsknoppen, spiegel die je hebt aangepast, …


Specifieke maatregelen aan de kabel

Cable operator

Riders & skiërs

EHBO - reddingsboot

Enkele richtlijnen:

Procedure bij vaststelling van besmetting

tekst uit leidraad voor sportsector:

Wanneer je als sportorganisatie verneemt dat er een van jouw leden of deelnemers aan jouw sportactiviteiten besmet is met het coronavirus, volg je best volgende stappen op.

Stap 1: Schat het risico in

Stap 2: Contactpersonen

Stap 3: Communicatie

Contact tracing?

Via de deze link vind je nuttige informatie over contact tracing of contactonderzoek: https://www.zorg-en-gezondheid.be/contactonderzoek

Bij contactonderzoek zal iemand die werkt in opdracht van de overheid je opbellen. In Vlaanderen werkt die persoon in opdracht van het Agentschap Zorg en Gezondheid van de Vlaamse overheid. In Brussel is dat in opdracht van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie.

Let hierbij zeker op het nummer. Dit is altijd via dit specifieke telefoonnummer 02 214 19 19 of 8811 in het geval van een sms. Deze info is belangrijk om de echte telefoons van deze van mogelijke fraudeurs te onderscheiden.