EK blootvoet 2018

2 tot 6 juli 2018 - EK junioren te Wallsee, Oostenrijk

Belgen pakken acht medailles op het Europees Kampioenschap Blootvoetwaterski in Wallsee (AUT)

Het begon al zeer geanimeerd tijdens de openingsceremonie vrijdagavond 7 juli 2018 toen tijdens de presentatie van de teams België Brazilië versloeg met 2-1 op het WK voetbal.

De sfeer zat er meteen in en de Belgische deelnemers Céline Vrancx (Mechelse Waterski Klub) en Ian Van Reeth (Barefoot Beach Lommel) zouden de Belgische kleuren gaan verdedigen door zoveel mogelijk medailles mee naar huis te brengen.

Toen op zaterdagmorgen de teams op de site, een zijarm van de Donau in Wallsee, aankwamen zakte het enthousiasme meteen. Er stond een strakke wind op het watervlak en het regende. Tot tweemaal toe moest de juryvoorzitter Rob Molenkamp (NED) het eerste event, voorronde slalom, stilleggen omdat er gewoon niet te blootvoeten was op dit water.

Toch slaagde Céline erin de eerste plaats te nemen met een score van 5,00 punten, haar persoonlijk record, en haar deelname aan de finale zo zekere te stellen.

Ook Ian, gewoon om op wat ruwer water te skiën, scoorde 6,50 punten en pakte zo de tweede plaats na de Italiaan Emma Andrea die een score neerzette van 12,50 punten.

Omwille van het slechte weer moest gewacht worden tot 13u00 vooraleer er kon gestart worden met de voorronde Figuren.

Ook hier vestigde Céline Vrancx haar persoonlijk record met 1240 punten en pakte de eerste plaats voor de Italiaanse Mathilde Gasparini die zich tevreden moest stellen met 1090 punten.

Ook bij de jongens kon Ian zich nipt plaatsen voor een finaleplaats met 740 punten, een stuk onder zijn kunnen! Maar belangrijk was dat hij zich plaatste voor de finale ronde.

Door het steeds slechter wordende weer werd de wedstrijd opgeschort en omstreeks 19u00 besliste de Juryvoorzitter dan toch maar om de Open skiërs te laten skiën. Met veel gemor en heel wat deelnemers die weigerden te starten konden de onderdelen Slalom en Figuren dan toch afgewerkt worden. Van Springen was totaal geen sprake! Er stonden witte koppen ter hoogte van de schans en dus werd er beslist te wachten tot zondag.

Door de hevige regenval en de sterke wind waren schans- en bootparcours voor het springen volledig uit positie gekomen. Toch slaagden enkele Duitse deelnemers erin om alles terug in orde te krijgen zodat er op zondagmorgen om 7u00 kon gesprongen worden.

In het geliefde onderdeel van Ian Van Reeth slaagde hij erin een prachtige inverted sprong neer te zetten van 17,10 m en pakte zo de eerste plaats voor de Italiaan Emma Andrea met 9,70 m en de Nederlander Bas Aartsen met 6,40 m.

Om veiligheidsredenen had de Juryvoorzitter de dag voordien beslist het onderdeel springen af te lasten voor de meisjes, zodat Céline niet de gelegenheid kreeg om te laten zien dat zij ook in dit onderdeel haar mannetje kan staan.

Om 9u00 werd er gesprongen voor de Finale bij de jongens. Hier pakte Ian de eerste gouden medaille met een sprong van 14,00 m, gevolgd door Andrea die zilver pakte met 10,50 m en Bas pakte zijn eerste bronzen mee met een sprong van 5,10 m.

Om 12u00 waren we klaar voor de finale ronde Slalom. De Italiaan Emma Andrea pakte goud met 9,00 punten op de voet gevolgd door Ian Van Reeth die zilver pakte met een persoonlijk record van 8,40 punten. De Italiaan Gianluca Gorrino pakte brons met 8,30 punten.

Bij de meisjes vestigde Céline opnieuw haar persoonlijk record met 5,20 punten en pakte zo de gouden medaille, voor de Italiaanse meisjes Gasparina en Chiara die respectievelijk zilver en brons pakten in het onderdeel Slalom.

De finale Figuren volgde meteen na het onderdeel Slalom en hier pakte bij de meisjes de Italiaanse Mathilde Gasparini de gouden plak voor Céline Vrancx, die weliswaar zwaar ontgoocheld was en zich tevreden moest stellen met een zilveren medaille met 1040 punten.

Bij de Junior jongens was het de Italiaan Andrea Emma die goud pakte met een score van 5000 punten, gevolgd door zijn landgenoot Gianluca Gorrino die zilver pakte met een score van 1570 punten. Ian Van Reeth slaagde erin met 1340 punten de bronzen medaille te pakken met een score van 1340 punten en zo zijn eigen persoonlijk record te verbreken.

In de Overall, de gecombineerde score van de drie onderdelen pakte bij de meisjes Céline Vrancx de gouden medaille voor haar twee Italiaanse rivales.

Bij de jongens ging het goud voor de Overall naar de Italiaan Andrea Emma, Ian Van Reeth pakte zilver en de jongste deelnemer van het kampioenschap, 12 jaar, Ben Zinn pakte de bronzen medaille.

In het landenklassement pakte Italië de gouden medaille met een score van 4205 punten en België de zilveren medaille met een score van 3991 punten. Brons ging naar Duitsland met een score van 2754 punten. Het landenklassement wordt berekend op basis van de drie beste prestaties per land. Vermits er maar twee Belgische deelnemers waren is behalen van zilver een unieke prestatie.

Omstreeks 17u00 werd dit EK afgerond met een kleurrijke prijsuitreiking waarbij de Belgische driekleur niet ontbrak en onze nationale hymne meermaals afgespeeld werd.

Tekst met dank aan Romain Gilot.